fallback

През 2015 се очаква да бъде завършен първият технологичен парк у нас

Държавният глава определи проекта като далновидно, стратегическо за България, решение в подкрепа на бизнеса

26.07.2014 | 12:54 Автор: Мариета Иванова

Президентът Росен Плевнелиев даде символично начало на изграждането на "София Тех Парк".  Държавният глава определи проекта като далновидно, стратегическо за България решение, в подкрепа на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях.

Освен това, „София Тех Парк” има потенциал да се превърне в център на технологичния напредък на страната, подчерта още Плевнелиев.

2015 е годината, в която се очаква в София да заработи първият високотехнологичен парк у нас. Той има за цел засилване на конкурентоспособността на науката и предприемачеството в България, чрез подобряване на обмена на знания между академичните среди и бизнес общността. Партньори на този проект са част от българските университети и бизнесът.

На 23 юли започна изграждането на трите ключови елемента от технологичния парк. Той включва общо три звена - лаборатория , инкубатор и експериментариум. Лабораторията ще има за цел да изследва нови интерактивни начини за обучение и ще се управлява от консорциум между „София Тех парк” и институтите на БАН, както и университетите.

Второто ключово звено е на т.нар. инкубатор, където ще се помещават start up компании. Третата сграда е насочена към по-широката общественост. Това е експериментариумът, където ще се обучават студенти.  

Според президента чрез този проект страната ни ще намери място сред държавите, за които новите технологии са приоритет.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback