fallback

Над 2 милиона гърци имат просрочени дългове

Само за първата половина на 2014 задълженията на южните ни съседи са достигнали рекордното ниво от 6 млрд. евро

21.07.2014 | 12:44 Автор: Мариета Иванова

Над 2 милиона и половина гърци имат просрочени дългове. Само за първата половина на тази година дълговете на южните ни съседи са достигнали до рекордно високо ниво от повече от 6 милиарда евро, сочат данните на  Генералният секретариат на публичните приходи на страната.

Заради натрупаните дългове към края на 2013  сумата нараства до 67, 25 милиарда евро.

Медиите в южната ни съседка описват ситуацията с просрочените задължения с думите „дълговете към гръцката държава удариха нови рекорди“.

Непрестанните увеличения на данъци, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и затварянето на фирми през последните четири години са довели милиони домакинства и предприятия до икономическа безизходица и до невъзможност да си плащат навреме задълженията. Не са малко и тези, които се страхуват, че могат да им бъдат запорирани имотите.

Анализатори коментират, че от 2010 година насам просрочените дългове са нараснали с 33,75 милиарда евро. По думите им това покачване пречи на икономиката и възпрепятства усилията за растежа.

До края на годината трябва да бъдат платени дългове в размер на 11 милиарда евро. Експерти коментират, че огромният размер на просрочените дългове е в ущърб на гръцката икономика, а справянето с този проблем е сред условията на международните кредитори за продължаващото финансиране на южната ни съседка.

В същото време гръцките граждани, които страдат от безработица и строгите мерки за икономии, споделят, че не могат да понесат тежестта на новите данъци.  

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback