fallback

Ал. Заимов: Фалит на болниците без актуализация на бюджета на НЗОК

17.07.2014 | 09:25 Автор: Ирина Георгиева

Фалит на болниците, ако не бъде приета актуализация на бюджета на здравната каса. Такава прогноза направи д-р Александър Заимов от БЛС в Сутрешния блок на България Он Ер на 17 юли.

По негови думи предложените 225 млн. лева няма да стигнат до края на годината, а само за август - септември. Специалистът коментира, че ако болниците пресрочат плащанията на доставчиците, то те могат да блокират сметките на здравните заведения и по този начин да предизвикат фалити. Д-р Заимов допълни, че и дори да се спечелят съдебни дела срещу Касата, то тя няма пари да плати.

"Вероятно идеята на управляващите е да прехвърлят горещия картоф в ръцете на следващите, които ще поемат управлението. Миналата година всъщност се случи същото. Двата последни месеци на годината бяха с нулев бюджет. Парите се изплатиха от бюджета за 2014г. и това автоматично отвори дупка в бюджета на касата. Предполагам, че историята ще се повтори и сега." - прогнозира д-р Заимов.

Нужно е да се променят и изяснят фундаментални неща, подчерта експертът. Според него трябва да се уточни какво означава "минималният пакет", който Касата осигурява. 

"С тези пари, които ние събираме - какво може да лекуваме с тях. До момента не е изяснено и касата трябва да плаща на практика всичко." 

На второ място не трябва да има рамков договор между БЛС и касата, а той трябва да е между НЗОК и пациентите, коментира д-р Заимов. Той заяви, че е нужно да се въведе и доплащане. Според него доплащането у нас съществува, но не е регламтирано добре. Друг проблем, които очерта експертът, е в лимитите на болниците - когато се даде лимит на една болница, то тя ще го усвои. По негови думи лимитите на болниците трябва да отпадне, а пациентите да го определят чрез търсенето на услугата.

Има 367 болници за активно лечение, припомни д-р Заимов. По негови думи 2 от тях усвояват 10% от бюджета на касата, 9 болници усвояват 25%, 62 - 70%  и 305 болници остават с 30% от бюджета на касата. Според него, ако ги задраскаме този процент ще променим негативно ситуацията, защото пациентите няма да имат къде да се лекуват.

Нужна е политическа воля, за да се въведат тези мерки, коментира д-р Заимов. Според него обаче, тази политическа сила, която се опита да въведе реформите ще отпадне от политиката поне за два мандата. Д-р Заимов е категоричен, че актуализацията на бюджета трябва да се направи от финансисти и икономисти.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback