Й. Божилов: Ислямска държава в Ирак и Леванта ще се опита да дестабилизира Йордания

16.07.2014 | 10:06 Редактор: Ирина Георгиева
Й. Божилов: Ислямска държава в Ирак и Леванта ще се опита да дестабилизира Йордания

Ислямска държава ще се опита да дестабилизира Йордания, заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в Сутрешния блок на България Он Ер. Той обясни, че през последните няколко месеца се наблюдава завземане на голяма част от територията на Ирак от една терористична групировка, която се явява ислямска държава в Ирак и Сирия (преименувана на Ислямска държава). По негови думи това е притеснително, защото именно това идеята за възстановяване или възсъздаване на ислямския халифат, т.е. единна държава на всички мюсюлмани.

"Самата организация е бивш клон на Ал Кайда, която се отличава с изключителна жестокост, агресивност в политиката си и наистина ние имаме на практика една държавна територия, контролирана от терористична организация." - поясни Божилов.

Експертът коментира възможните сценарии, а именно че Ислямска държава няма да прекрати дейността си, а най-вероятно ще я разшири към кюрдските райони. Според Божилов този сценарий ще повлече нов конфликт на базата не само шиити и сунити, а на базата араби и кюрди. 

"Струва ми се, че тази организация ще продължи да действа много активно в Сирия, опитвайки се да съпостави там в по-широк контекст и това, което е наистина голяма опасност е Йордания. Това е една светска държава, която от дълги години е трън в очите на всякакви крайни ислямисти. Струва ми се, че Ислямска държава ще опита да дестабилизира Йордания." - сподели опасенията си Божилов.

Според него всички големи играчи, заети със ситуацията в Сирия и Украйна, са пропуснали какво се случва в  Ирак.

Пълният коментар на Йордан Божилов в следващия видео материал: