Актуализацията на бюджета на здравната каса се налага, заяви Менда Стоянова

Тя трябва да бъде за сметка на увеличение на дефицита

11.07.2014 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
Актуализацията на бюджета на здравната каса се налага, заяви Менда Стоянова

Актуализацията на бюджета на здравната каса се налага, поради ситуацията, в която се намира България. Това заяви Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ пред Веселин Дремджиев в предаването Денят Он Ер. Според нея актуализацията на бюджета трябва да бъдат за сметка на увеличение на дефицита. Стоянова коментира, че не бива да се допуска през последните дни на правителството, а после и на служебното, болниците да останат без пари, а пациентите на произвола на съдбата. Според нея касата трябва да отговори защо се стигна до тук.

"Явно контролът за първите 6 месеца сериозно е бил занижен и каквито и обяснения госпожа Тодорова да дава - това е един факт. Но ние сега като отговорни хора, все още намирайки се в парламента трябва да направим тази актуализация." - коментира Стоянова.

Депутатът на ГЕРБ коментира твърденито, че здравната каса е отклонила около 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв на държавата, вместо да ги използва за здравеопазване. По нейни думи тези пари., за които се говори, винаги са били във фискалния резерв. Тя уточни, че разликата се състои в това, че тези пари са имали наименование като целеви средства за здраве, а след промяната в закона, те са просто общи средства във фискалния резерв и могат да се използват текущо и за други неща.

"Ето сега - когато се актуализира бюджетът на касата - от къде ще се вземат тези 328 млн. лева? Точно от там. От фискалния резерв на държавата. Там, където се намират тези 2 млрд."  - подчерта Стоянова.

За да се вземат тези пари от фискалния резерв, това трябва да се запише в държавния бюджет, коментира Стоянова. Тя подчерта, че освен бюджета на здравната каса, трябва да се актуализира и държавният бюджет.

Менда Стоянова коментира и трите причини, поради които не иска да бъде актуализиран републиканския бюджет.

"Първата причина е актуализацията на здравната каса. Тук парите ще дойдат при всички случаи от фискалния резерв, но тези пари могат да бъдат и за сметка на някои разходи, където има икономии. Аз не знам обаче, дали такъв вариант ще бъде удачен. Даже смятам, че няма да бъде защото къде са възможните буфери - това са 500 млн. от програмата за Развитие и растеж и има един буфер във фискалния резерв." - обясни Стоянова и допълни, че все пак и тези средства трябва да бъдат изплатени.

Стоянова е категорична, че тези 328 млн. лева трябва да бъдат за сметка на увеличение на дефицита.

"С тези около 330 млн., дефицитът ще стане около 2,2%. Това е другата драма, защото по Закона за публичните финанси, ние сме приели, че за България максималният дефицит трябва да е 2%, а в случая ще се надхвърли. И аз за това подозирам,че те няма да го направят през дефицита, защото така те ще са добрите, а бомбата ще остане за следващото правителство." - подчерта Стоянова.

Менда Стоянова коментира и банковия сектор в страната и проблемите около КТБ. Когато БНБ излезе на 11 юли с данните на одиторите за реалното състояние на КТБ ще каже колко е необходимостта от рекапитализиране, отбеляза Стоянова.

"Народното събрание ще трябва да направи спешно две неща в тази връзка. Едното е да приеме поправки в Закона за кредитните институции или специален законопроект, който се готви в момента, за да може тази операция за спасяване да бъде предвидена в нашето законодателство. Такъв вариант не е предвиден - оказахме се неподготвени за лош сценарии. И второ да вдигне тавана на дълга в Закона за държавния бюджет. Той сега е 4,4 млрд.  - максимумът, който правителството може да тегли в такъв размер, в какъвто е необходимо да се имитират държавни ценни книжа за рекапитализацията. Заедно с този таван трябва да се прибавят средствата за касата." - заяви Стоянова.

Тази рекапитализация е трайна, тези пари отиват там, покриват съответните депозити и ще бъдат евентуално възстановени  тогава, когато лошите кредити бъдат реализирани и т.н., подчерта Стоянова.

Менда Стоянова смята, че сега много сериозно трябва да се направи анализ на множество от текстовете от Закона за кредитните институции в частта с надзора и да се засилят правомощията на Надзорните органи на банката, както и да се разшири обхвата на свързани лица.