Индия ще е най-многолюдната страна до 2050г., прогнозира проф. Стефанов

В България се наблюдава демографска катастрофа

11.07.2014 | 11:22 Редактор: Ирина Георгиева
Индия ще е най-многолюдната страна до 2050г., прогнозира проф. Стефанов

Индия ще е най-многолюдната страна до 2050г. Такава прогноза направи проф. Нако Стефанов от СУ „Свети Климент Охридски“ в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи особено активен растеж на населението се наблюдава в Азия, Африка и Латинска Америка.

"Нещата в Европа са повече от трагични. Преди 100 години, когато започва Първата световна война, в Европа е живяло над 16% от населението на Земята. В момента вече е под 10%." -  коментира проф. Стефанов.

В момента над 2 млрд. и половина души живеят само в Индия и Китай. Очаква се това не само да доведе до проблеми като например с чиста питейна вода, а и политически, географски и икономически.

В България се наблюдава демографска катастрофа, категоричен е проф. Стефанов. По негови думи процентът на смърността е по-голям от този на раждаемостта.

"От всички области на България, само в София има положителен приръст от около 15 на 1000, във Варна 1.1 на 1000, докато във всички други области на България приръстът е отрицателен. В регионален план нещата са страшни. Ние губим по 305 000 души всяка година." - съобщи проф. Стефанов.

Пълният коментар на проф. Нако Стефанов в следващия видео материал: