fallback

Нужен е закон за офшорките, категорен е Николай Иванчев

Има необработени и непрактически текстове

11.07.2014 | 08:38 Автор: Ирина Георгиева

Нужен е Закон за офшорките, но някои процедурни правила трябва да се прецизират. Това коментира данъчният консултант Николай Иванчев в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи при създаването на един такъв закон е важно да се знаят три неща:

"На първо място дали е нужна една такава промяна. На второ място какви промени води в обществото като цяло - икономическо, социално и медийно и т.н. На последно място до колко към момента даденото законодателство е добре адаптирано, структурирано и т.н."

Повод за приемането на закона е европейската и световна политика, при която всички правителства, а дори и общества се стремят да ограничат влиянието на офшорките върху стопанския, икономическия и социален живот, отбеляза Иванчев. Той коментира, че през последните 20 години офшорките се създават с две основни прични.

"Едната е за конструиране на определени варианти, сделки и т.н., при която да се търси възможност, ако е на лице в данъчното законодателство да се спестят определени данъчни задължения. Втората е скриване на самоличността на този, който би желал да инвестира или да оказва влияние." - поясни данъчният консултант.

Има определени текстове, които са необработени, категоричен е Иванчев.

"Например: Достъп до тази информация има дружество, в което  участие има офшорно дружество. Т.е. аз регистрирам едно дружество, което е офшорно и мога да получа цялата информация." - коментира данъчният консултант.

Нужно е тези и още проблеми в текстовете да бъдат изчистени до второ четене, заяви Иванчев.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback