Рагин: ще бъде успех ако запазим зимния ръст в туризма

Браншът отново настоява за премахване на визите

24.05.2014 | 22:21
Рагин: ще бъде успех ако запазим зимния ръст в туризма

Тази година от абитуриентските балове печелят край морето, където има десант от туристи – над 10 000 само в Слънчев бряг и на Златни пясъци, Албена. Хотелиерите във Велинград и Сандански също са в готовност и са „окупирани“ от ученици.

Това е традиция, която продължава, зави Благой Рагин, председател на БХРА в Денят он ер с Ивайло Лаков на 24 май 2014.

„Въпреки по-семплото празнуване, традицията продължава, без отклонения“, заяви Рагин.

На срещата на Националния съвет по туризъм в навечерието на 24 май 2014 г., туристическият бизнес е поставил проблемите си пред няколко министерства и разчита на диалог с държавните институции по: визите, летищните такси, националната реклама в чужбина и продажбата на собствена земеделска продукция от производителите в собствените им хотели и ресторанти.

Още по темата

Благой Рагин съобщи, че е поискал Министерството на земеделието да позволи хотелиери със собствено производство земеделска продукция да могат да я предлагат.

„Сега ги глобяват. Ако имаш собствено производство – мляко, кашкавал, трябва да го дадеш, след това да го купиш обратно, а в целия ЕС и Балканите, който има собствено производство може да го продава“, обясни Рагин.

Собствениците настояват, че ще спазват процедурите по сертифициране и лицензиране – на плодове, зеленчуци, млечни продукти.

Прекупвачите, посредниците са заинтересовани да получат собственото производство, за да го продадат на два-три пъти по-висока цена, добави той.

 

Още по темата

Хотелиерите са поискали отново да се реши проблема с визите за турските туристи, като са предложили многократни визи с цел осигуряване на възможност за посрещане на до 1,5 млн турски гости у нас.

1,5 млн българи, посещаващи Турция оставят към 750 млн евро, каза Рагин, според когото в момента губим около 500 млн евро годишно заради визите за туристи от Турция, посещаващи България.

 

Заради визовия режим с Турция, Русия, Украйна, Молдова, Беларус и Казахстан губим общо около 1 млрд евро, посочи Благой Рагин. Той прогнозира, че от Турция могат да идват още 1 млн туристи, ако визите бъдат премахнати.

Запазване на ръста от 4% през зимния сезон би бил успех на фона на украинската криза, смята още Благой Рагин.

Според него балканските страни са успели да постигнат много високи ръстове в туризма /Албания, Македония, Хърватия/ чрез намаляване на летищните такси за привличане на нискобюджетни превозвачи, като даде пример възможностите на летище Пловдив като потенциал за културен туризъм.