fallback

Русия няма да нахлува в Украйна, уверява руският военен министър

Сергей Шойгу призовал американския си колега Чък Хейгъл да помогне за успокояване на реториката във връзка с украинската криза

29.04.2014 | 10:21 Автор: Мариета Иванова

Русия няма да нахлува в Украйна, уверил руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на телефонен разговор с американския си колега Чък Хейгъл.

Шойгу призовал американския си колега да помогне да се "успокои реториката", съобщи Reuters, позовавайки си на руски информационни агенции. Той отбелязал още, че имало „безпрецедентно увеличение“ на военната активност на САЩ и НАТО близо до границите на Русия по време на процесите по противопоставянето в Украйна.

Шойгу подчертал още, че Русия е отворена за контакти с всички страни за намаляване на напрежението. Той също така е посочил, че руските сили, които извършваха учения край украинската граница миналата седмица - ход, който бе разкритикуван от Запада - са се върнали на постоянните си позиции. Решението за изтегляне било взето след уверения от страна на Киев, че украинската армия няма да бъде разгръщана срещу невъоръжени цивилни.

В разговора с Хейгъл Шойгу "решително опроверга неоснователните твърдения за присъствие на украинска територия на руски диверсионно-разузнавателни групи, които, както се твърди, дестабилизират ситуацията в югоизточните региони", съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на руското Министерство на отбраната.

От изявление на  прессекретаря на Хейгъл - контраадмирал Джон Кърби, става ясно, че двамата министри на отбраната обсъдили кризата в Украйна. Хейгъл поискал Русия да разясни намеренията си в Източна Украйна, а Шойгу на свой ред уверил, че руски сили няма да нахлуват, става ясно от съобщението.

Американският министър също така е поискал помощ от Русия за освобождаването на седемте инспектори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са държани от проруски сепаратисти в Източна Украйна.  

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback