fallback

Кризата в Украйна би довела до ръст в цените на зърното и в туризма

Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество-БСК в Денят он ер на 26 април

26.04.2014 | 23:32

Цяла Източна Европа, включително и България ще бъдат засегнати от украинската криза, защото големите парични потоци заобикалят рисковите региони, коментира Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество, БСК в Денят он ер с Ивайло Лаков на 26 април 2014.

Преките ефекти вече се усещат – чрез износа. За 2013 България е изнесла продукти за 800 млн долара, значително повече от предишните години. За първите 2 месеца на 2014 той се е свил три пъти на годишна база, съобщи Илиев.

България изнася за Украйна основно горива на Лукойл Нефтохим. Очакваните по-негативни влияния са в секторите фармация, козметика, частично електротехника и машиностроене.

Възможен е и малък положителен ефект от кризата. Украйна е голям износител на пшеница в региона, а България е вече сред първите 10, евентуална криза би довела до покачване на цените. Туризмът би получил също положителен стимул от кризата, с потенциал за ръст на украинските туристи в България, поради загубата на Крим, но ако тези потребители не загубят стандарта си на живот, каза още Илиев.

Цялото интервю - във видеото.

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback