Турчинов: Никой в цивилизования свят няма да признае референдума в Крим

В Русия опровергаха информацията, че ще прекрати дипломатическите си отношения с Украйна.

07.03.2014 | 17:43 Редактор: Мариета Иванова
 Турчинов: Никой в  цивилизования свят няма да признае референдума в Крим

Референдумът за отцепване на Крим е нелегитимен и никой в цивилизования свят няма да го признае! Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк, след като президентът Олександът Турчинов подписа Указ за отмяна на допитването.

В същото време Русия официално опроверга появилите се по-рано днес информации, че ще прекрати дипломатическите си отношения с Украйна. Международният редактор Красимир Кирев с подробностите.

Днес украинските медии цитираха думи на руския пратеник в ООН Виталий Чуркин, според които Москва не признава легитимността на украинските власти и затова прекратява дипломатическите си контакти с нея. По-късно обаче руското Външно министерство заяви,че думите на Чуркин са били изопачени. От своя страна, Руският парламент изрази подкрепа за Кримския референдум и обеща да уважи избора, който гражданите направят.

Украинският премиер Арсений Яценюк обеща, че Украйна няма намерения да промени позицията си, но остава на разположение за преговори с руския си колега Дмитрий Медведев. „Решението на ЕС да замрази преговорите за визите с Русия е знак, че т. нар. власти и институции на Крим взимат нелегитимни и неконституционни решения. Затова призовавам сепаратистите и техните съюзници, че никой в света няма да признае действията ви!“, заяви Яценюк.

Междувременно продължават неволите на 40-те военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те бяха спрени от въоръжени мъже на контролен пункт в Крим. В последните няколко часа пък, служителите на телевизия „Черно море“, която е собственост на бившият премиер Юлия Тимошенко, се оплакаха че руският национален канал „Русия24“ е започнал да излъчва на нейната честота без предупреждение. От ръководството й казват, че до тях е достигнала информация че се готви създаването на друга голяма проруска медия в региона.