fallback

БСП иска ускоряване процедурите по изграждане на „Южен поток“

Това заяви в кулоарите на парламента социалистът Таско Ерменков.

06.03.2014 | 16:36 Автор: Мариета Иванова

От БСП искат ускоряване на процедурите по започването на реалното осъществяване на Южен поток. Това заяви в кулоарите на парламента социалистът Таско Ерменков. Той допълни, че заедно с Явор Куюмджиев са инициирали законодателна промяна, с която допълнително да се хармонизира българското законодателство с газовата директива и с третия либерализационен пакет. Според социалистите именно въвеждането в експлоатация на „Южен поток“ ще ни гарантира спокойствие по отношение на евентуални бъдещи газови кризи.

Българската ядрена енергетика трябва да се развива, не само чрез модернизацията на съществуващите, но и чрез строителство на нови ядрени блокове, заяви още Таско Ерменков, относно съдбата на АЕЦ „Белене“ и седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Депутатите от БСП се противопоставиха и на исканията на ЕРП-та за повишаването на цената на тока.

По думите на Куюмджиев износът на електроразпределителните дружества досега е бил с огромна норма на възвращаемост. Според него самият начин на извършване на инвестициите от страна на ЕРП-та е много странен, защото инвестират само това, което задължително ще им бъде върнато в рамките на следващата календарна година. Затова и депутатите от левицата ще се опитат да принудят енергийните дружества чрез стимули да инвестират собствени средства и да развиват мрежата не само за сметка на държавата и българските потребители, ами и за своя.

БСП ще предложат поправка в закона и за възобновяемите енергийни източници.

Ще могат да се строят фотоволтаични централи до 200 киловата на покривите на складове и промишлени помещения, включват се и малките вецове , както и производство на енергия от биомаса с мощност до един и половина мегавата. Причината е, че тези малки инсталации не влияят на цялостната енергийна система и са първата крачка към децентрализираното снабдяване, допълни Ерменков.

Репортаж на Радинела Димитракова и Кристиян Лазаров.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback