Кои са тайните на България?

Разказва режисьорът Стилиян Иванов в студиото на предаването "Десет" с Ирина Белчева

04.03.2016 | 09:46 Редактор: Ирина Белчева
Кои са тайните на България?

На националния празник - 3 март, предаването “Десет” подготви специална изненада на своите зрители - разкриване на необятния свят на историята на България, изпълнен с тайни и феномени, запечатали се в съзнанието на поколения българи. Гостува режисьорът Стилиян Иванов, който има в биографията си повече от 40 документални филма, 200 видеоклипа и 1000 телевизионни предавания. Правил е филм за Лили Иванова, „Траките“, филмът „Лидия Ковачева между мита и науката“, както и документалните филми за Емил Димитров, Лили Димкова, Надка Караджова, Валя Балканска, Хачо Бояджиев, Теодоси Спасов, Преподобна Стойна, Вера Кочовска, Петър Димков, Ванга и много други. Преди броени дни той издаде първата кино-книга - “BG ТАЙНАТА. От Орфей до Ванга”, базирана на контактите му с тези необикновени хора и в нея той е събрал възприятията, усещанията и опита, които те са му предали. „Написах тази книга, защото искам да споделя впечатленията си от преките и задочни срещи със забележителни българи, чиито уникални знания са в полза на всички хора. Разказът ми е искрен и честен. На моите филми гледам като на творчески продукти, с които не лаская егото си. Те са технически носители на идеи, които сега достигат до вас чрез тази книга“.

А това са 10-те BG ТАЙНИ:

1. Ние сме наследници на траките.

2. Тракийската култура е в основата на европейската цивилизация.

3. Идеята за безсмъртието на човешката душа се появява на европейския континент чрез Орфей и орфизма.

4. Основен орфически постулат, оформен в средата на 2-рото хил.пр.Хр. в земите на днешна България е - връзката с Бог е индивидуална и е осъзнат личен избор.

5. Според Петър Димков и Бялото братство "Най-великата сила е мисълта". Теза, изпреварила с половин век "прозрението" на Ню ейджа в Америка.

6. Лили Димкова: "Помощта за всеки човек идва отвътре, а не отвън”.

7. Преподобна Стойна: "това, което разболява хората е алчността”.

8. Ванга: "Когато човек иска нещо, трябва да се запита дали може да плати цената му. Никъде няма нещо за нищо!"

9. Вера Кочовска: "Да спрем да гледаме в канчето на другия. Всеки да погледне себе си!"

10. В земите на България от векове живеят суфи (мъдреци), които вярват, че човек се преражда от живот в живот, за да се усъвършенства.

Вижте повече в следващото видео: