Елена Кутева: Няма как да продължим напред, без да знаем кои сме

Дъщерята на създателя на ансамбъл "Филип Кутев" за съхраняването на българския дух

16.02.2016 | 08:47 Редактор:
Елена Кутева: Няма как да продължим напред, без да знаем кои сме
Елена Кутева: Няма как да продължим напред, без да знаем кои сме

 

Каква е ролята на фолклора в съвременната култура? Създава ли се автентичен фолклор днес и от кого; в какво количество; какви са формите? Как да запазим традициите, които са крепили народа ни в продължение на векове? Кои са причините да съхраним фолклора - това обсъждат в студиото на предаването “Десет” Ирина Белчева и нейният гост -  дъщерята на създателя на ансамбъл "Филип Кутев" - Елена Кутева.

1. Богатство на фолклорна култура – Тази култура е поддържала българщината векове наред. До нас е дошло това, което е най-ценно, най-шлифовано от времето, носещо най-голямото послание – духа на българите. 

2. Универсален език, надхвърлящ времето – Поради простата причина, че ние сме на кръстопът и тук са се сблъскали множество ценности, фолклорът е приел от всички, станал е универсален и е останал през вековете.

3. Музика по цялата планета – Изпълнението на Валя Балканска е божествено. У хората остава онова, което е най-ценно, с най-мощни послания – духовни, етически, естетически. Българските песни и танци носят в себе си тези много ценни послания. 

4. Непресъхващ източник на вдъхновение – Пресъздаването на песни и танци води до пригодяването им към различна сцена и жанр. 

5. Изключиелна виталност - Енергична и жива музика.      

6. Връзка с родовата ни памет – Ансамбъл "Филип Кутев“ има идна мисия – да приобщава хората към една древна култура. 

7. Съхраняване на българската идентичност – Това е ежедневен, много тежък труд, но с усилията които полагаме, чрез самодейните групи, които се създават напоследък, успяваме да съхраним фолклора.

8. Съвършенството на песни, танци, костюми – Всичко е свързано с далечна символика. Всичко, което е минало през тези територии, е повлияло на фолклора и в това е богатството му. 

9. Житейски истини и послания – Обредният фолклор е изключително широк и има много елементи и послания.Разкрива общочовешките въпроси. 

10. Как да съхраним фолклора? – Трябва да се пазят културата и традициите, духовността, уважението. Няма как да продължим напред, без да знаем кои сме.

Повече по темата вижте в следващото видео: