Отец Григорий: Телевизията е начинът, по който Бог бива показван и приобщаван сред хората

Отец Григорий от Нови Хан с модерно тълкуване на 10-те Божи заповеди

16.02.2016 | 08:35 Редактор: Ирина Белчева
Отец Григорий: Телевизията е начинът, по който Бог бива показван и приобщаван сред хората

Могат ли човешките отношения да се регулират само от правни норми? Кой и как ще гарантира спазването им, ако липсва морален колектив? Как да се върнем към изконните човешки норми, написани в Библията, обсъждат Ирина Белчева и нейният гост отец Григорий от Нови Хан в студиото на предаването "Десет".

Модерното тълкуване на 10-те Божи заповеди и ползите на съвременника според отец Григорий:

1. Духовност, религия, учение - Духовността е спазване на нормите, които Бог ни е дал. Неговото отношение към нас, нашето отношение към Него. Отношението помежду ни, към ближния. Да живеем в мир и хармония. Коренът на всички религии е един и същ. Вероучението изгражда в нас морални норми, начин на поведение, съпричастност, разбирателство. Това води до мир и хармония в обществото.

2. Не си прави кумир - Телевизията е начинът, по който Бог бива показван и приобщаван в човешкото общество, но когато се намеси грешната човешка страна, ние преиначаваме Бога.

3. Не изговаряй напразно името на Господа - Склонни сме да просим от Бог само щом имаме нужда. Не трябва да забравяме да благодарим.

4.Помни съботния ден - Трябва да умеем да тачим християнските празници. Да се изповядваме и да бъдем пълноценни християни.

5. Почитай баща си и майка си - Днес се зачита все по малко, в повечето случаи поради материалното.Трябва да се почитат родителите. Те са дали живот.

6. Не убивай - Животът е най-голямото благо, най-големият дар.

7. Не прелюбодействай - За съжаление днес е много модерно да се живее на семейни начала, без брак. Това е грях и църквата няма как да го одобри.

8. Не кради - Завиждаме, за съжаление. Завист, алчност, гордост - води само лошо след себе си.

9. Не лъжесвидетелствай - Лъжата, дори благородна, е грях.

10. Не пожелавай дома на ближния си - Всичко е временно и преходно. Завистта е грях. Това, което има ближния, не е вечно.

Повече вижте в следващото видео: