10 съвета за самоотбрана

Георги Георгиев -Джоси, член на УС на спортен клуб "Ипон" , шести дан в шотокан карате до, президент и шеф инструктор на WSKF - България, съветва как да се защитим

28.01.2016 | 12:00 Редактор: Ирина Белчева
10 съвета за самоотбрана

Покрай черната хроника, с която започнахме година, все по-често ни се случва да се замислим за сигурността си и как бихме могли да се защитим в случай на опасност. В студиото на предаването "Десет" гостува Георги Георгиев -Джоси, член на УС на спортен клуб "Ипон" , шести дан в шотокан карате до, президент и шеф инструктор на WSKF - България, който съветва как да се защитаваме.

1. ПРЕЦЕНЯВАНЕ НА ОПАСНОСТТА
В случай на опасност тялото на всеки реагира по различен начин - някои се вцепеняват, други получават прилив на адреналин. Бройте до десет и дишайте. Много е важно да разпознаваме агресията. Тялото ни дава тази информация, начина, по който гледа, движенията, походката и мимиките.

2. АТАКАТА Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА
Най-важното е да не показваме слабост в тези тежки моменти.

3. УЯЗВИМИ ЗОНИ
Слабите места, лесни за атака, са най-лесните зони за атака. Очите, слабините, шията и колената. Ако успеем да атакуваме тези области, ще успеем да забавим врага и да предприемем решение какво да правим.

4.  НЕ ПРИЧИНЯВАЙТЕ НЕНУЖНА ВРЕДА
Съществува и опасността да нанесем ненужна вреда - Това означава: СЛЕД като сте обезвредили противника, не продължавайте с побой, за да не се стигне до по-тежки последствия.

5. МИСЛЕТЕ ТРЕЗВО
Характера и отговорността са най-важните неща. И думите и действията трябва да са правилни, за трезвите постъпки.

6. ЗАПЛАХА В НОЩНО ЗАВЕДЕНИЕ
Алкохолът провокира погрешни действия, затова доста често по нощните заведения се случват инциденти. В случая е добре да запазим самообладание и да избегнем подобни ситуации, като подминем провокатора.

7. ЗАПЛАХА НА УЛИЦАТА
Добре е да потърсим прикритие – кола, такси, да се обадим по телефона или да се скрием някъде. Интуицията в такава ситуация е най-добрият съветник.

8. ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ
Има мобилни приложения, които да проследяват локацията ни и да се свързват със спешен телфеон в случай на нужда. Но точно тези приложения могат да ни хванат в капан и да станем жертви, вместо да ни помогнат.

9. ПОСОБИЯ ЗА САМОЗАЩИТА
Всичко под ръка може да ни послужи за самозащита. Дори високите обувки на дамите могат да се превърнат в оръжие.

10. ДОБРА ФИЗИЧЕСКА КОНДИЦИЯ
И да не забравяме, че за да умеем да се пазим, трябва да сме в добра физическа кондиция. Хубаво е децата да получават информация от книги и интернет за физическа подготовка, но без игра и праткика нещата не се получават. 

За повече съвети как да се самозащитим при нападение гледайте видеото с Георги Георгиев - президент и шеф инструктор на WSKF - България: