10 съвета при развод

Адвокат Вирджиния Захариева ни съветва как по-леко да преминем през този неприятен акт - разводът.

19.01.2016 | 12:00 Редактор:
10 съвета при развод
10 съвета при развод

Макар приказките да ни учат, че всички заживяват щастливо до края на живота си, в реалността това не е точно така. И ако нямаме розови очила, в един момент може и да се наложи да тръгнем по трудния път на развода. Фактър, че разводът не е чак толкова болезнен акт, ни уверява  адвокат Вирджиния Захариева в предаването „Десет” с Ирина Белчева.


1. ВИДОВЕ РАЗВОД
Развод по взаимно съгласие е единият вид. Той е охранително производство и при него ролята на съда охранява дали са спазени изискванията на закона и интересите на децата. Другият вид е развод по исков ред. Процесуалността протича по различен начин, доста по-сложно.

2. ИЗДРЪЖКА НАЧАЛНА ДАТА НА ДЪЛЖИМОСТ
Невъзможността за постигане на решение допринася за негативните емоции. Адвокатката апелира за по-бързо и леко разделяне с развод по взаимно съгласие. Опитът показва, че често бащите се борят за по-малка издръжка. Детето трябва да получава същия стандарт на живот, какъвто е получавало по време на брака.

3. РОДИТЕЛСКИ ПРАВА
За родителските права се взимат привременни мерки. Те са взаимно свързани.

4. ПРИВРЕМЕННИ МЕРКИ
Мерки, които съда издава с определение, а не със съдебно решение. В това определение той определя в кого от двамата родители ще бъдете детето/децата по време на развода.  

5. ФАМИЛНО ИМЕ СЛЕД РАЗВОДА
Възможен е и случаят, в който мъжката страна взима фамилното име на жената. От страната, която е променила своето фамилно име зависи дали ще си остане със същото такова или ще се върне към своето предбрачно фамилно име.

6. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИНОС В ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО
Делбата на имущество е възможна само при развод по взаимно съгласие. Съпрузите се разбират по между си, кое на кого остава и след това, колко съответно трябва да плати другата страна за имуществото.
Плашеща е тенденцията с разводите на млади двойки. Те масово правят една и съща грешка. Решават да купят жилище с кредит и след това се обръщат към банката за предоговаряне на условията по кредита, което е невъзможно.

7. ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ
Това е най-добрият закон и най-работещият според адв. Вирджиния Захариева. Той дава възможност за защита на определен кръг от хора срещу определен кръг от хора. Притеснението на хората е на битово ниво. Доста често жертвите се привързват към насилника. Има случаи, в които жени са насилвани повече от 20г. и не са подавали оплакване никога. Адвокатката отново апелира жертвите да не чакат действието да се извърши втори път, а веднага да потърсят помощ. Най-големият проблем е, че жертвите го приемат за нормално, но вече имаме все повече случаи, в които жените осъзнават, че са жертви.

8. ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.9, АЛ.3
В закона за защита срещу домашното насилие фигурира ПРОИЗВОДСТВО ЗА НАЛАГАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ и декларация по чл.9, ал.3.

9. АКТОВЕ НА НАСИЛИЕ
Актовете на насилие се случват между четири стени, в дома на жертвата и насилника. За това се прилага към молбата декларация по чл.9.

10. МЕРКИ СПРЯМО ИЗВЪРШИТЕЛЯ
Мерките са различни. Най-леката е да се въздържа от физическо и психическо насилие. След това да напусне жилището, в което пребивават. След това да не доближава жилището, работата и местата, които посещава жертвата. След това започва да се налага и парична глоба.