10 грешки при кандидатстване за работа

Как да си гарантираме успех и кои са най-често срещаните грешки в процеса на търсене и кандидастване за работа разказва Мария Шишкова

08.01.2016 | 00:00 Редактор:
10 грешки при кандидатстване за работа
10 грешки при кандидатстване за работа

Започвайки новата година много хора се замислят за драстична промяна в живота и това често включва и смяна на работното място. Как обаче да си гарантираме успех и кои са най-често срещаните грешки в процеса на търсене и кандидатстване за работа разказва в студиото на предаването "Десет" Мария Шишкова, изпълнителен директор на "ЕЙМС Хюман кепитал", която е една от най-големите компании в сферата на човешките ресурси.

1. “ВЗЕХ МАКСИМУМА”
Взимайки решението да търсим нова работа, започваме един дълъг процес, който изисква отдаденост и старание. Започвайки от мотивацията - защо търся нова работа и доста честото оправдание - взех максимума. Понякога имаме чувството, че сме се изчерпали на работното място, след това смятаме, че можем да получаваме повече пари. Ако това са причините, можем да влезем в омагьосания кръг и няма да бъдем щастливи, вместо да се опитаме да поправим това.

2. “РАБОТАТА МИ Е СКУЧНА”
Рутината на ежедневните ни работни задължения често ни остава с впечатлението, че сме отегчени и работата ни е скучна. Ние сме тези, които преценяваме дали нашата работа е скучна или не.

3. ПАРИТЕ СА ЦАР
Хубаво е преди да решим да сменяме работата да имаме набор от поне три важни изисквания и едно от тях да е парите, не единственото.

4. “КАНДИДАТСТВАМ НАВСЯКЪДЕ”
Търсейки работа, понякога сме изправени пред възможността да кандидатстваме навсякъде с идеята, че все някъде ще се получи. Успешна тактика ли е това? Ако кандидатстваме навсякъде, това означава, че играем на лотария, според Шишкова. Не бива да се възмущаваме, ако няма възвращаемост. Не сме показали на конкретния работодател, че ни интересува.

5. РАЗПРАЩАНЕ НА УНИВЕРСАЛНО РЕЗЮМЕ
В България няма наложен стандарт за резюме. Шишкова съветва да го направим не по-дълго от три и ако имаме опит - четири страници. Ако кандидатстваме чрез консултантска агенция е хубаво да бъдем по-детайлни.

6. КАНДИДАТСТВАМ САМО ЗА ПОЗНАТИ ПОЗИЦИИ
Палитрата от длъжности се развива изключително бързо. Половината от най-актуалните длъжности днес не съществуваха през последните 10-15 години. Този темп на обновяване ще продължава и затова най-мъдрият ни избор е да проучим първо пазара и възможностите да работим нещо, което ще ни носи не само финансова сигурност, но и удовлетворение.

7. НЕЯВЯВАНЕ НА ИНТЕРВЮ
Нивото на отговорност всяка година спада. Започват да се зачестяват случаите, в които поканените на интервю даже не се и обаждат, че няма да се явят. Случва се най-често при младите. Това дава лошо отражение и име на по-младите и така работодателите няма да гледат сериозно на тях.

8. ТВЪРДЕ ПОДГОТВЕНИ ОТГОВОРИ
Има някои стандартни въпроси от страна на специалистите по подбор на персонала, но има и такива заучени отговори. Все повече стават добре подготвените за интервюта. Начинът да разберем дали ни лъжат е да започнем да задаваме повече въпроси и да навлизаме в детайлите, които в един момент ще ни покажат дали човек си измисля.

9. НИСКА МОТИВАЦИЯ
„Ако можем да инжектираме поне 10% самочувствие на българския народ, ще вдигнем брутния вътрешен продукт.” Шишкова

10. НЕПОЗНАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА И РАБОТОДАТЕЛЯ 
Другата крайност – подценяване на интервюто и демонстриране на ниска мотивация и малка заинтересованост от длъжността, както и непознаване на длъжността и компанията. Но има и добри лидери. Те се преценяват с набор от компетенции. Добрите лидери са тези, които дават добър личен пример, не се крият между екипите си, тези които подхождат чисто човешки.


За повече примери как да се справим с интервюто във видеото с Мария Шишкова: