fallback

Десет съвета за безопасно ползване на социалните мрежи

Георги Апостолов съветва как да се предпазим докато използваме социалните мрежи.

05.01.2016 | 00:00 Автор: Ирина Белчева

Още по темата

Животът на повечето от нас през последните години е все по-свързан с така наречените социални мрежи. Най-общо казано, това са е платформи или сайтове, който се фокусират върху изграждането или отразяването на социалните вазимоотношения между хората и спомагат за споделяне на контакти, интереси, новини, музика, авторско съдържание и не на последно място - лична информация.

Как обаче да се предпазим в социалните мрежи от посегателство срещу личните ни данни разказва Георги Апостолов, който е координатор на Центъра за безопасен интернет.

Центърът се занимава с обработване на сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни; консултиране по телефон и по онлайн канали на деца, непълнолетни, родители и учители при инциденти на деца онлайн; разработване и провеждане на обучения; разработване на материали, целящи да повишат информираността на обществото за рисковете при ползване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства, както и начините за превенция и търсене на помощ.

Съветите на Георги Апостолов в предаването Десет с Ирина Белчева

1. РЕГИСТРИРАЙТЕ СИ С ИСТИНСКО ИМЕ

Защо е необходимо да ползваме истинското си име в социалните мрежи? - кражба на профил - фалшиво име за предпазване от шефове/известни личности  Фейсбук е интернет. Той спазва истинското име. Най-лесниятначин да докажем при кражба на профил, че това е нашия пофил, е като използваме истинското си име.Има сайтове, които са напълно анонимни, защитават изцяло личните данни, но пък носят и лоши последствия. През тях се разпространяват наркотици и се извършват други незаконни дейности.

 

2. НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ЕДНАКВИ ПАРОЛИ В рейтинга за най-глупавите пароли всяка година печели паролата „123456”. Хората не обръщат внимание на  личната си сигурност. “Lastpass” програми подпомагат избора ни за парола напълно анонимно.  

3. НЕ ДАВАЙТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДАННИ Не попълвайте повече от задължителните за дадената социална мрежа лични данни за себе си. Кражбата на идентичност не може да стане само с дата на раждане. Хората не се заглеждат внимателно когато си правят регистрация в нов сайт. Съвет от Георги е да не попълваме всички лични данни, а само графите подчертани със знака  „*” .

4. ПОТРЕБИТЕЛИ ПОД 18 ГОДИНИ За потребителите под 18 години Фейсбук има специални защити, които отпадат, ако непълнолетен се регистрира с възраст 18 и повече години. За да се ползват защитите по подразбиране, непълнолетните трябва да се регистрират с възраст под 18 години.

Родителите трябва да са по-отговорни. Децата още от 13 години могат да си направят регистрация във фейсбук. Доста често и на по-малка възраст успяват да направят регистрация, а родителите дори им помагат. В случая по-добрият вариант е – не да забраняваме, а да насочваме децата да използват правилно интернет.

 5. ЦЕНТЪР ЗА СИГУРНОСТ

Това са указания как да се ползва дадена платформа. Взети са тези мерки след известни грешки. Пример може да бъде филтъра за одобрение във Фейсбук.

6. РАЗДЕЛЕТЕ КОНТАКТИТЕ СИ НА ГРУПИ Разделете списъка си с контакти на групи - от най-близки, до по-далечни, а може би отделно колеги. Така всяка група има достъп до различни публикации. Това може да ви предпази и от открадната самоличност. Ако искаме да се случат нещата по-лесно трябва още при поканата, която одобряваме да групираме хората.

 7. ДОСТЪП ДО ПУБЛИКАЦИИ Едно видео с минимална обработка може да попадне в различни порнографски сайтове. Когато качим нещо в интернет, вече не може да бъде свалено.

8. ВИРУСИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

9. ДОБАВКИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ОПАСНИ ЛИНКОВЕ

Винаги имайте предвид, че не всичко, което получавате като лично съобщение или известие за тагване от приятел, може да е наистина от приятеля ви. Част от вирусите се разпространяват от името на някой от списъка с приятели. За да се защитите от опасни линкове през фалшиви лични съобщения или постинги на приятели можете да си инсталирате добавката Web of Trust, която е налична безплатно за всички видове браузъри.

10. ОНЛАЙН ТОРМОЗ Провокативните снимки, обидните, злобни и унизителни постинги и коментари могат да доведат до онлайн-тормоз от страна на други потребители.За съжаление се разпространяват все повече. Няма и как да се спрат на 100%.

 

fallback
fallback