fallback

10 български коледни обичаи

Запазили ли сме типичните български обичаи на Рождество Христово?

25.12.2015 | 19:57 Автор: Ирина Белчева

На 25 декември празнуваме Коледа, позната като Рождество Христово, Божик или Божич. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До 4 век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение.

Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда.

За българските традициите на светлия християнски празник Коледа разказва в студиото на предаването "Десет" д-р Цветелина Димитрова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

10 БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ ЗА КОЛЕДА

1. ПРЕДХРИСТИЯНСКИ ПРОИЗХОД И НАИМЕНОВАНИЕ НА ПРАЗНИКА (КОЛЕДА, БОЖИЧ, БОЖИК) 2. МРЪСНИ, ПОГАНИ ДНИ КАТО ВРЕМЕ НА ХАОС И НЕЧИСТИ СИЛИ 3. КОЛЕДУВАНЕТО КАТО ОБРЕД НА КОСМИЧЕСКИЯ И СОЦИАЛЕН ПРЕХОД 4. МАЛКА КОЛЕДА И БЪДНИВЕЧЕРСКА ОБРЕДНОСТ 5. РИТУАЛНО ОТСИЧАНЕ И МИРОСВАНЕ НА БЪДНИКА 6. ЗАМЕСВАНЕ НА ОБРЕДНИТЕ ХЛЯБОВА И ПРИГОТВЯНЕ НА ТРАПЕЗАТА 7. ПРЕКАДЯВАНЕ НА ДОМА И ТРАПЕЗАТА, РАЗЧУПВАНЕ НА ХЛЯБА И НАРИЧАНЕ 8. ГАДАТЕЛСКИ ПРАКТИКИ И ПОВЕРИЯ 9. ПОСРЕЩАНЕ И ДАРУВАНЕ НА КОЛЕДАРИТЕ 10 ПРАЗНИКЪТ СУРВА И РОЛЯТА НА ОБРЕДНОТО МАСКИРАНЕ

Вижте повече в следващото видео:

 

fallback
fallback