fallback

Как да преборим празничната депресия?

Д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България

26.12.2015 | 19:42 Автор: Ирина Белчева

Обикновено коледните и новогодишни празници са свързани с подаръци, забавление и семейни събирания, с много радостни емоции, надежда и оптимистични очаквания за новата година.

За някои това е време на самооценка, преживяване на самота, връщане към неуспешните моменти и провали през годината, тревожност за несигурното бъдеще. Много хора се оплакват, че с наближаването на празниците губят настроение, желание за празнуване и се депресират. Психолози, изследвали това явление в САЩ, го определят като “holiday blues” или “празнична депресия”.

За съжаление, у нас то също доста често се наблюдава.

Когато са по-тежки симптомите наподобява на клиничната депресия.

Това, което я различава от нея е продължителността /от няколко дни до 1-2 седмици/ и възможността да бъде облекчена по различни начини.

В студиото на предаването "Десет" гостува  д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България и практикуващ психолог с почти 30-годишен професионален опит, който дава съвети как да се преборим с празничната депресия. 

10 НАЧИНА ДА СЕ СПРАВИМ С ПРАЗНИЧНАТА ДЕПРЕСИЯ

1. ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ СВРЪХАМБИЦИИТЕ И ГОЛЕМИТЕ ОЧАКВАНИЯ 2. ПОСТАВЕТЕ СИ РЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ 3. ХАРЧЕТЕ РАЗУМНО 4. ПРЕКАРВАЙТЕ ВРЕМЕ С ХОРА, КОИТО ХАРЕСВАТЕ 5. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ  6. НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ С ХРАНА И АЛКОХОЛ 7. ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ 8. НЕ БЪДЕТЕ САМИ 9. ОТКРИЙТЕ НОВИ ЕМОЦИИ 10. ЗАБРАВЕТЕ МИНАЛОТО

Вижте повече в следващото видео:

 

fallback
fallback