fallback

Какво се случи в света през 2015 година?

На прага на нова криза ли сме или животът ще се успокои през идната 2016 година?

17.12.2015 | 14:05 Автор: Ирина Белчева

В края на 2015 обръщаме глава назад, за да видим какво се случи в света през изминалата година. Дали беше по-скоро черна тази година коментира в студиото на предаването "Десет" главният редактор на Mediapool - Стояна Георгиева.

10 СЪБИТИЯ ОТ СВЕТА ПРЕЗ 2015 

1. ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АТАКИ В ПАРИЖ

Терористичните атаки в Париж през януари и ноември 2015 г. оставиха траен отпечатък върху света и поставиха под въпрос световния мир.

2. КРИЗАТА С БЕЖАНЦИТЕ В ЕВРОПА

Кризата с бежанците в Европа се задълбочава. От 21 октомври властите в Германия "прилагат Дъблинските регулации за всички страни на произход и държави членки (освен Гърция)", гласи изявление на министерството. То изрично уточни, че това се отнася и за сирийците.Така мигрантите, пристигнали в Германия, ще се връщат обратно в първата държава от ЕС, в която са влезли. Молбите им за убежище също ще трябва да бъдат разглеждани там.

3. КРИЗАТА В СИРИЯ

Новото развитие на кризата в Сирия – включването на Русия, както и на Франция, Великобритания и Германия - поставя ли това под въпрос сигурността на гражданите в тези държави и поставя ли заплаха от нови удари на Ислямска държава?

4. СВАЛЯНЕТО НА РУСКИЯ БОМБАРДИРОВАЧ ОТ ТУРЦИЯ

“Турция ще съжалява "многократно" за това, че е свалила руски бомбардировач близо до сирийско-турската граница”, заяви руският президент Владимир Путин, като добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара. Свалянето на руския бомбардировач от Турция през ноември създаде ли предпоставка за увеличаване на напрежението между Русия и Турция?

5. СДЕЛКАТА ЗА ЯДРЕНА ПРОГРАМА НА ИРАН

Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) постигнаха историческо споразумение за решаване на дългогодишния спор по ядрената програма на Техеран след повече от десетилетие преговори. Така санкциите, наложени на Иран от САЩ, ЕС и ООН, ще бъдат вдигнати в замяна на съгласието на Техеран за дългосрочни ограничения върху ядрената му програма, която Западът подозираше, че е насочена към създаването на атомна бомба.

6. ГРЪЦКАТА КРИЗА

Гръцката криза беше водеща за новините на всички медии, но няколко месеца по-късно, остава в страни от информационни поток. В края на 2015 - какво се случва с Гръция?

7. МИНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УКРАЙНА

Минската сделка даже не беше официално споразумение, смятат някои участници; тя по-скоро е списък с неща за изпълнение, който може да (но може и да не) доведе до примирие в Източна Украйна. Документът беше договорен от представители на "контактната група", включваща Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Украйна и проруските отцепнически бунтовници, които се бият на изток.

8. УБИЙСТВОТО НА БОРИС НЕМЦОВ В МОСКВА

Водещият руски опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов беше убит в центъра на Москва през февруари. Немцов бе един от организаторите на планирания за неделя опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея.

9. КАТАСТРОФАТА НА ‘’ДЖЪРМАНУИНГС''

На 24 март самолет на авиокомпания "Джърмануингс", извършващ полет от Барселона за Дюселдорф, катастрофира над френските Алпи. Преди да се разбие в планинските масиви край Ла Верне, машината се е снишавала в продължение на цели 8 минути. Всичките 150 души на борда на самолета загиват, а причината за катастрофата първоначално остава неясна. Вторият пилот Андреас Лубиц ли е разковничето в тази загадка?

10. БЪДЕЩАТА 2016 ГОДИНА

Какво ни предстои през 2016 и какво ще си вземем от 2015 като “багаж”???

Вижте повече в следващото видео:

 

fallback
fallback