Какво се случи в България през изминалата 2015 година?

И какво ни предстои през идната 2016 година?

15.12.2015 | 16:44 Редактор: Ирина Белчева
Какво се случи в България през изминалата 2015 година?

Идва краят на година и това немуниемо ни кара да се замислим над изминалата година - да си направим равносметка какво сме направили, какво сме пропуснали и какво още ни предстои. В студиото на предаването "Десет" гостува журналистът Юри Велев - зам. главен редактор на вестник 24 часа, за да коментира някои от събитията през 2015 година у нас и как те ще повлияят на следващата 2016 година.

1. МЕСТНИ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМ

Безспорно 2015 година беше белязана от местните избори, референдума, както и от заключването на стотици хора от ЦИК. Какво ни показаха тези избори, освен за пореден път, ниска избирателна активност?

2. ПЛАНОВЕТЕ ЗА ПЕНСИОННА И ЗДРАВНА РЕФОРМА

Данък “вредни храни”, без сланина и ракия и още много други пъстри изказвания и предложения по посока здравна реформа. Вървим ли в посока подобряване на здравеопазването?

3. БИТКАТА ЗА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

Химерата, наречена “независим съд” - българското правителство получи ясен знак, че търпението на Брюксел е изчерпано и управляващите трябва да приемат в най-скоро време не само промените в конституцията, но и проекта на Закон за съдебната власт, както и новият закон за борба с корупцията.

4. СИСТЕМАТА НА ПРОТЕСТИТЕ

Изминалите няколко години бяха белязани и от активизиращото се гражданско общество и донякъде криворазбраната институция на простестите. Последно станахме свидетели на простеста на служителите на МВР. Ще продължи ли тенденцията за улична демокрация и през идната година?

5. СПАДЪТ НА ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА

Рязък спад на цените на петрола наблюдаваме през последните няколко месеца, а държавите-производителки от ОПЕК решиха да не намаляват производството. Следващата подобна среща на ОПЕК, на която ще се решава за добива на петрол, ще е чак през юни догодина. Какво се случи у нас обаче и успешни ли бяха опитите за намаляване на цените тук?

6. БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА

Едно от най-големите предизвикателства пред страната ни е вълната от нелегални имигранти, която залива Европа. След мерките, които взеха някои европейски страни, много от българите се притесняват, че ще станем единствена опция на бежанците. Какво да очакваме оттук нататък?

7. ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АКТОВЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ И ЗАПЛАХАТА У НАС

Годината започна с Шарли Ебдо и приключи с ужасяващи терористични актове, отново в Париж. Много коментатори се надпреварваха да прогнозират има ли заплаха за България. Можем ли да говорим за терористични актове или за една неформална война?

8. ВЛИЯНИЕТО НА ГРЪЦКАТА КРИЗА

Гърция каза НЕ на Европа, Алексис Ципрас беше и спасител, и палач на гърците. Медиите обаче спряха в един момент да обръщат внимание на случващото се. Спря ли Гърция да бъде фактор и как се отрази нейната нестабилност на нашата икономика?

9. РАЗВИТИЕТО НА АУТСОРСИНГА И IT ИНДУСТРИЯТА НИ

Пловдив се превръща във водещ център в страната за IT и аутсорсинг бизнеса. Под тепетата вече работят 80 фирми с над 5000 служители. Очаква се в следващите 3 г. броят им да се удвои. Това ли е бъдещето на България?

10. ПЪТНИ КАТАСТРОФИ И МЕРКИ СРЕЩУ БЕЗОТГОВОРНИТЕ ШОФЬОРИ

„Затова очаквам министърът на вътрешните работи и правосъдният министър да финализирате промените, които сме обещали на хората. И те трябва да се сведат в едно нещо – незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка – незабавни наказания” думите са на премиера Бойко Борисов. За първите девет месеца на 2015 от 3752 жертви на пътно-транспортни произшествия 1200 са трайно инвалидизирани. Кога мерките срещу безотговорните шофьори ще станат действащи?

​Вижте повече в следващото видео: