Вера Шандел за магията на 50-те години

Отминаха ли с тези години и усещането за стил, изящество и класа?

29.11.2015 | 18:55 Редактор: Ирина Белчева
Вера Шандел за магията на 50-те години

От Глен Милър до Франк Синатра, от червеното червило и черната очна линия, изминалите декади - 40-те, 50-те, 60-те носят полъха на един отминал и романтичен свят. Какво обаче можем да пренесем от него разказва дамата, олицетворение на образа на изкусителката с ярки устни и огнен поглед от онова време - певицата Вера Шандел.

40-те, 50-те, 60-те години на миналия век са култ. В годините след Втората световна война започва да се пише истинската история на модерната жена – освободена, цветна, оптимистична. Телевизията е вече факт в повечето американски домове и това несъмнено рефлектира върху живота и идеалите на новите свободомислещи дами. Тогава за първи път изгрява славата на Мерилин Монро, Бриджит Бардо, а по-късно и Одри Хепбърн. Как да запазим 10 ценности от 50-те години съветва певицата Вера Шандел в студиото на предаването "Десет" с водещ Ирина Белчева.

1. Стилът на жените

Вера Шандел казва, че през 50-те години жените са обръщали повече внимание на стила си. След това идват времената на еманципацията и женствеността минава на втори план. Вера споделя, че се е запалила по епохата на суинга още като дете с филмите на Грейс Кели.

2. Класата на мъжете

Елегантните костюми и светските маниери на мъжете от старите ленти носят полъха на 50-те. Кой не си спомня култовата комедия Some like it hot, в която дори и с женски дрехи, Tony Curtis и Jack Lemmon изглеждат зашеметяващо! 

3. Дрехите

Характерно за емблематичните рокли на 50-те е високата талия на кройката, която очертава извивките на женското тяло. 

4. Музиката

Според Вера истинският дух на 50-те се пренася от музиката. Тя разказва, че суингът е комбинация от това, което виждаш и чуваш. Чаровните дами от триото Sentimental Swingers, от което е част и певицата, особено много държат на тези два елемента. 

5. Танците

Танците са част от поведението на сцена. Инструментите, гласът и движението на тялото са едно неразделно цяло според Вера, затова и всяко едно от тези неща поотделно е от изключително значение.

6. Партитата

Суинг партитата са едни от най-веселите - това се дължи не на консумацията на алкохол, както твърди Вера, а най-вече на високия градус на настроение и зареждащата енергия на тази музика.

7. Отношенията между хората

По време на 50-те години е прието в съвместния живот да води мъжът. За да има хармония в отношенията между двама души, е необходимо те да вървят заедно и да гледат в една посока, твърди Вера. Тя дава пример с „Мъжете са от Марс, жените - от Венера“:
„Там има представени няколко разбирания за двата пола, които ако прилагаме, ще живеем в хармония“, казва изпълнителката.

8. Романтиката

Романтиката е вътрешно усещане. Тя може да озари деня ни независимо дали се намираме в Рим или София. Понякога и музиката помага да се потопим в това приятно усещане.

9. Семейството

Вера обожава суинга и магията на 50-те, но твърди, че не би се върнала към предишните представи за семейство и отношения между мъжа и жената. Чаровната певица е твърдо „за“ равноправието между половете. Тя страни от патриархалните разбирания за ролята на жената в обществото и отбелязва, че през последните години се наблюдава значителен напредък в това отношение.

10. Историята

„Цялото отношение към красотата“ - това би пренесла Вера Шаднел от епохата на суинга в наше време. 

Целия разговор вижте в следващото видео: