10 причини да изберем късометражното кино

Кога по-малко е повече?

21.11.2015 | 16:19 Редактор: Ирина Белчева
10 причини да изберем късометражното кино
10 причини да изберем късометражното кино

Повечето хора са свикнали да отделят по поне час и половина от времето си за да изглеждат някой филм. Късометражните филми обаче позволяват да се насладим на добре разказана история в няколко минути и да имаме повече свободно време. Зa причините да гледаме късометражни филми разказва в студиото на предаването "Десет" човекът, който превърна България в мястото за един от най-значимите в Европа фес­тивали за късомет­ражно кино - Цанко Василев:

1. Малък бюджет - големи идеи

Няма точна статистика за това колко струва един късометражен филм. Понякога дори и с малко средства една идея може да се превърне в истински шедьовър на филмовото изкуство. Цанко Василев дава пример с филма "Довиждане" на Еди Шварц и Йордан Петков с бюджет около 5000 хил. лева.

2. Поемат повече рискове

Да правиш късометражни филми е доста по-сложно, отколкото да разполагаш с неограниченото време на пълнометражния филм. Късометражното кино позволява използването на най-различни похвати, мотивирани от динамиката на сюжета.

3. Откриват бъдещите режисьори

Младите режисьори обикновено започват творческия си път именно с късометражни ленти, като сред тях има дори и деца. Примерите за това с световен мащаб са Спилбърг и Скорсезе.

4. Повече време за филми

Цанко Василев споделя, че вече му е трудно да гледа пълнометражни филми. За една година е изгледал около 5000 късометражни ленти. От една страна това се дължи на професионално изкривяване, а от друга - защото късометражното кино ни позволява да преосмислим един сюжет за по-малко време. 

5. По-близки са до реалния живот

Късометражните филми са динамични, емоционални и съдържателни - досущ като живота!

6. Подкрепа на млади таланти

Подкрепата на млади таланти е кауза, споделя Василев. По негови думи фестивалът за късометражно кино в Балчик отделя все повече средства и внимание за подкрепа на младите режисьори.

7. Истории, представени по различен начин

Късометражното кино използва най-различни похвати и стилистики. Няма формула за създаването на един късометражен филм, казва Цанко. Той препоръчва на младите режисьори да гледат повече късометражни ленти.

8. Сбъднати сънища

Често сънищата предлагат решения на различни проблеми. Част от рекламите използват подобни сюрреалистични похвати, за да въздействат върху зрителя. Същите похвати са валидни и за късометражното кино.

9. Фестивали за късометражно кино

Фестивалите предлагат разнообразие от късометражни сюжети за всеки вкус, а и са забавен начин за прекарване на свободното време. 

10. Бъдещето на късометражното кино

Цанко твърди, че късометражното кино тепърва ще се развива. Това според него се дължи развитието на технологиите, които ни позволяват да гледаме филми навсякъде.

Вижте повече в следащото видео: