fallback

Поля и Ники Александрови разбиват десетте мита за българското семейство

Ники Александров и съпругата му Поля разбиха митовете за българското семейство в предаването “Десет“ с Ирина Белчева.

20.11.2015 | 16:58 Автор: Ирина Белчева

Ники и Поля Александрови са журналисти, но в съвсем различни сфери - Ники е един от най-известните спортни журналисти и коментатори, който в вомента води петъчното шоу „Гол“ по Bulgaria ON AIR заедно с Борис Касабов и Томислав Русев. Поля Александрова е медиен директор в Атика Медия и главен редактор на сп. Grazia. Двамата са женени от 16 години и имат близнаци Кая и Тео, които преди броени дни навършиха три годинки. „Десет“ гостува в дома им по темата „Десет мита за българското семейство“. Предаването предлага десет нетрадиционни решения и гледни точки по традиционни въпроси всеки делничен ден от 10.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Мит 1: Мъжът командва у дома

В семейството на Поля и Ники има „ресори“, така че отговорностите да са балансирано разпределени и всеки да командва в своята област. Така двамата веднага разбиха първия мит, че мъжът командва у дома. Ники е счетоводителят и „работникът“ по основните семейни задачи, а за себе си Поли признава, че е по-хаотична, по-трудно решава кога и как да бъде платено за нещо в семейството, защото трудно борави с цифри.

„Не съм типична домакиня, защото времето не ми го позволява, но обичам някои чисто домакински неща. Понякога да сготвя - правя го добре и вкусно. Обичам да готвя не само за семейството, но и за приятелите – тогава много се вдъхновявам, правя красиви маси. Напоследък ми е трудно покрай децата, защото докато правя всички тези неща, те търсят моето внимание. Но маса, която е пълна с приятели, семейство и деца, е най-красивата маса“, споделя Поли.

Мит 2: Мъжка работа и женска работа

Поредния мит Ники оборва с признанието, че обича да пазарува в супермаркета, плаща сметки и често се налага да набавя неща за дома, които са свършили в последния момент. 

„Познавам мъже, които от 15 години не са влизали в магазина и не ги разбирам. Поне да видяк как са подредени рафтовете“, шегува се той. За Поли пазаруването е интересно, само ако не го прави по задължение, а има нужда от вдъхновение за нова подправка, например. 

В ръцете на Поли са мащабните проекти в дома, включително дизайна и поддръжката на апартамента – второто обикновено е присъщо на мъжа. 

Мит 3: Живеят без брак

С 16-годишния си брак Ники и Поли автоматично оборват този мит, дори без да са минали през филмовия сценарий с романтичното предложение. 

„Случи се на пейка, на дюнер, в топло време. Седяхме до една възрастна жена и докато коментирахме брат ми, който наскоро се беше оженил, си казахме „ние защо не вземем да се оженим“, разказва Ники. Поли така и не получава годежен пръстен след дюнера, „но не за друго, ами нямаше време“, уточнява Ники.

„Не сме държали на материалните неща, оженихме се бързо, без да прекарваме дълго време в подготовка“, допълва Поли. 

Мит 4: Отглеждат по едно дете

Ники и Поли има момиче и момче близнаци – Кая и Тео, които навършиха 3 г. преди броени дни. 

За новината за бременността Поли споделя: „Беше и изненада, и не толкова, защото Кая и Тео са дълго чакани деца. Ние сме от семействата, на които мечтата да бъдем родители се осъществи по-трудно. Подложихме се на инвитро процедура, а там шансът за повече от едно дете е много по-голям... Чакахме ги с огромно нетърпение, с много подготовка, не се отдадохме на типичните суеверия, популярни по географските ни ширини - веднага разказахме на всички, че сме бременни, подготвихме всичко за бебетата много рано“.

„Много е важно децата да не растат сами, дори в Китай се светнаха“, коментира Ники и се позова на наскоро отпадналата политика в Китай в полза на отглеждането само на едно. „Това е едно подължило с десетилетия антихуманно правило. Може би е разбираемо, защото там няма ресурси, но дори те прозряха, че по-скоро проблемът е нарастващият брой възрастни хора, а не децата“.

Мит 5: Бащата не възпитава децата

Поли развенча мита, че българските деца се отглеждат от еднополови двойки – мама и баба: „Тук е моментът да връча грамота на Ники за най-добрия татко не само на годината, но и в нашия живот, в живота на Кая и Тео - и го казвам в седмицата на бащата. Това е заслужен комплимент за него и е истината, защото е участник в абсолютно всички аспекти на отглеждането на тези две деца. Те също го осъзнават и са благодарни.“

„При две деца на еднаква вързраст това е неизбежно. Имаме чудесни баби и дядовци и те се включват в отглеждането, но не всекидневно, така че трябваше до голяма степен сами да се справим. И съм имал такива мигове, които никога не бих пропуснал“, коментира Ники.

Мит 6: Бащата работи, а майката не

Мнението на Поли за този мит е категорично: „Жената може да бъде много по-полезна и на домашния, и на професионалния фронт, ако има кариера. Двете неща не се сблъскват, те се допълват. Когато си работеща майка, отглеждаш децата си с повече самочувствие, не си обсебена от тях, което е добре за независимостта ми. И когато следваш мисия, те го виджат и примерът им се отразява добре. Същото важи за кариерата. Това, че имаш семейство и деца, че им обръщаш внимание и не правиш комппромиси, помага в кариерата. Именно защото имаш по-големи отговорности, работата става по-важна. В много западни компании нарочно задават въпрос за семейното положение на кандидатките. Работодателите очакват по-голямо посвещаване на работата, защото за жената със семейство работата е много важна“.

Ники също даде аргумент в полза на работещата майка. „Колкото по-натоварен е животът ни, толкова повече имаме да предадем на нашите деца. Когато децата пораснат, надявам се Поли да им ракзаже за своята работа, а не за котлона, печката и сушените чушки на балкона“, коментира той. 

„Не е вярно, че като съм професионално реализирана, няма да докосна котлона, - уточнява Поли. - С Ники пътуваме много, включително събираме кулинарни впечатления, после ги правим вкъщи и така създаваме усещане за мултикултурност на децата. Обичаме гурме кухнята, етно храната, търсим я в София и по света. И когато децата излязат от бебешата възраст, ще тръгнат с нас.“

Мит 7: Майката забравя да е жена

Според Поли този стереотип вече избледнява, за което помагат многото козметични компании, възможностите, които предлагат и като цяло промяната на отношението на жените към професионалното им развитие, което изисква добра грижа. 

„Да сме живи и здрави, дори като стара сбръчкана баба ще я харесвам, защото в нея съм открил много повече от външната визия, открил съм човек, който ме допълва по всякакъв начин“, коментира Ники. 

Мит 8: Мъжът и жената нямат време за другия

Всяка седмица Ники и Поли имат вечер за себе си. Прозаичната първоначално причина – да дадат повече ангажименти на жената, която им помага в гледането на децата – се оказва чудесен повод да излизат сами. „За децата също е важно да бъдат самостоятелни“, допълва Ники.

„Ники постоянно прави жестове към мен, хвали съпруга си Поли. – Освен, че обичаме да пътуваме, сме меломани. Наскоро той ме изненада с концерт на любима наша група в чужбина и така съчетахме интересите си.“ 

Мит 9: Не прекарват време заедно

Противно на съществуващия мит за двойките с дългогодишен брак, двамата често пътуват заедно, като Азия е любимата им дестинация. Ники е перфектният туроператор и организатор. А Поли е перфектният клиент, който не мрънка и оценява всички жестове. 

„Ние сме urban туристи, не обичаме да ходим на море, на плаж. Сега с децата се налага, но предпочитаме да откриваме градове, нови места, да бъдем сред хора, различни култури, затова избираме по-нетрадиционни места и маршрути. Все още децата не са готови за дълги пътувания, нито сме готови да ги оставим сами за дълго, затова търсим дестинации, подходящи и за тях. Очакваме момента, в който ще подновим дългите екскурзии заедно с децата“, сподели Поли. 

Мит 10: Никога не се карат

„Сдърпваме се за малко и след това забравяме. Случва се най-вече покрай децата, за конкретни ситуации, за които имаме различни моментни гледни точки“, споделя Ники.

„Толкова са дребни нещата, че никога не могат да подкопаят брака ни или любовта ни“, обобщава темата с караниците Поли.

Формулата щастливото семейство 

Поли: „Всеки да бъде себе си, защото ако си някой друг, за да угодиш на партньора си, няма как да си щастлив. Това, което ни държи с Ники освен любовта, която е категорична, е че сме себе си и всеки от нас признава свободата и границите на другия.“

За Ники: „Аз, Поли, Кай и Тео“

fallback
fallback