fallback

10 неща за хляба

Хляб с червено цвекло, който е полезен и вкусен?

19.11.2015 | 16:45 Автор: Ирина Белчева

Може ли хлябът да лекува, какво е квас и коя държава консумира най-много тестени изделия? Отговорите на всичко това и още от Станислава Кунева - в студиото на предаването "Десет" с водещ Ирина Белчева.

Ето ги и десетте тайни на хубавия хляб:

  • Хлябът е полезен
  • Противно на някои твърдения, хлябът може да бъде изключително полезен, особено домашния хляб. А и как иначе? Всяко нещо направено с любов и внимание е полезно за тялото, казва Станислава.

  • Хляб, замесен с квас
  • Когато един хляб се прави само с мая, а не с квас, организмът се лишава от полезните лактобацили, които се съдържат в кваса. Квасът се приготвя от сместа на брашното и водата. Оставя се на стайна температура, за да ферментира. Водата обаче трябва да е изворна, предупреждава Станислава. Желателно е и брашното да бъде от органично зърно.

  • Техники за приготвяне на хляб
  • Важно е в началото да се остави брашното да попие водата. След половин час се добавя и квасът. Станислава твърди, че меси хляба на ръка.

  • Видове брашно
  • Всеки човек трябва да усети тялото си и да прецени как то реагира на хляба. Станислава казва, че е хубаво да разнообразяваме с различни видове хляб, тъй като е трудно да се каже кой вид е най-полезен за нас. За себе си споделя, че предпочита хляб от спелта – една от древните култури с по-ниско съдържание на глутен.

  • Допълнителни съставки
  • Хлябът може да се меси и със сушени плодове – кайсии, смокини, стафиди, смокини. А ако добавите и ядки, хлябът ще ви е напълно достатъчен за наяждане.

  • Хлябът и глутенът
  • Срещат се случаи на хора, които имат непоносимост към глутена. Станислава обаче споделя, че в останалите случаи проблемът е свързан с прекалената консумация на тестени изделия, сред които и сладки, с които организмът понякога не успява да се справи. Хлябът сам по себе си не е вреден за консумация.

  •  Хлябът като лекарство
  • Хлябът с квас е полезен, тъй като организмът поема ферментирала храна. Лактобацилите, съдържащи се в кваса, обработват захарите.

  • Хлябът и сладкишите
  • С квас могат да се правят палачинки, козунаци, кексове, както и много други сладки изделия!

  • Хлеботерапия
  • Работата с тесто и създаването на хляб се превърна в терапия през последните години. Много специалисти прилагат хлеботерапия и занимания за деца с аутизъм, а и не само. Смята се, че работата с тесто развива фината моторика, действа на абсолютно всички сетива и създава усещане за топлина, близост и уют.

  • Традицията на хлебопроизводството
  • Техниките за правене на хляб са най-познати на бабите ни. Те предават тайните на хубавия хляб на следващите поколения.  

    Вижте повече в следващото видео:

     

    fallback
    fallback