Живко Петров за смисъла на джаза

Какви са тайните на опияняващата джаз музика?

07.11.2015 | 08:28 Редактор: Ирина Белчева
Живко Петров за смисъла на джаза

Маестро Живко Петров гостува в студиото на предаването "Десет" с водещ Ирина Белчева. Ето кои 10 тайни за джаза разкри той:

1. Музикалното образование е без значениеЖивко Петров казва, че джазът се учи, но преди всичко човек трябва да има усет към музиката. "Желателно е да имаш музикално образование, но има и примери, които могат да опровергаят думите ми", твърди маестрото.

2. Стандартите са вечна класика

За да свириш или дори само слушаш джаз, трябва да си запознат с творчеството на музиканти като Хърби Хенкок и Майлс Дейвис. Широката публика може и да не е запозната с Round Midnight на Thelonious Monk, но според Живко композицията е летящ старт за тези, които все ще не са се запознали с джаза.

3. Импровизацията е задължителна 

"Импровизацията е част от произведението, което представяш", казва маестро Петров. Джазът е начин на живот и на изразяване, а следователно, както в живота, така и в джаза, импровизацията е не само задължителна - тя е неизбежна!

4. Палитра от стилове

Swing, Fusion, Smooth jazz, Bossa nova jazz и още много други. Хубавото на тази палитра според Живко Петров е, че познанията на стиловете дава възможност на творците да намерят себе си в музикално отношение.

5. Идеята

Идеята стои в основата на джаза. Живко обаче обръща внимание, че джазът трябва да се прави заради идеята, а не идеята заради джаза. Той е привърженик на тезата, че всичко трябва да се случва естествено.

6. Родител на съвременния джаз

Според Живко родителят на съвременния джаз задължително трябва да е пианист. За свой гуру той посочва Хърби Хенкок.

7. Живот като във "Великият Гетсби"

Някои казват, че джазът се е родил в битката между удоволствието и възможностите. Маестро Живко Петров определя себе си като по-скоро вглъбен в работата си професионалист, отколкото хедунист. Той казва, че второто е по-рядко срещано, защото един музикант трябва да е отдаден на музиката преди всички други удоволствия. 

8. Болката в джаза

"В музиката има болка по принцип", казва Живко. Той обаче вярва също, че музиката лекува.

9. Лично усещане

Живко не е одобрил желанието на дъщеря му да последва неговите стъпки. Казва, че я е спрял, защото е усетил, че това не е нейното призвание. 

10. Ах, този джаз

Различен и цветен е животът на музиканта, споделя маестрото. Джазът ти дава свобода, но и отговорност към таланта.