fallback

Велики Петък е!

Тази и още интересни теми в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

29.04.2016 | 13:42 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

Велики Петък е!

Велики петък или Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие.

В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Хиляди миряни отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово свалено от разпятието. Какво още повеляват традициите, какво е значението на този ден, екип на ДНЕС попита доц. Костадин Нушев - преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Освен, че е най-светлия християнски празник, за всички нас Великден е свързан с весело настроение, козунаци и разбира се - с много яйца. С последните могат да се поставят и рекорди. За Великден като нещо любопитно разказва Борислав Петров.

Семейни връзки

Екип на ДНЕС гостува на художника Иван Яхнаджиев и галеристката Цена Бояджиева. Зрителите видяха внучката, правнучката и праправнучката на Златю Бояджиев.

Магията на Фаберже

Блясък, разкош и изящество, побрани в черупката на едно яйце – така с едно изречение може да бъде описана магията на Фаберже. 

Анелия Стефанова възражда духа на Фаберже. И с много фантазия и любов е разработила и своя линия бижута уникати. 

Кино и танци - Нощ на Оскарите

29 април е Световен ден на танца. Магията му е завладяла киното и е преплетена с любовната нишка. Ето няколко култови сцени, запомнящи се стъпки от големия екран. 

Случвало ли ви се е в края на февруари да изкарате една безсънна нощ, за да следите церемонията по връчването на Оскарите? Ако да - вероятно ще се радвате да чуете, че в София ще се проведе зрелищен танцов спектакъл, наречен „Нощта на Оскарите".

Събитието, което ще се проведе в НДК на 27 май, съчетава любима филмова музика, визуални ефекти и авторски хореографии, които ще пренесат публиката в света на най-емблематичните шедьоври, номинирани или печелили Наградата на Академията през годините.

Ексклузивно, на връх Световния ден на танца ДНЕС срещна зрителите с някои от участниците в шоуто. DANCE STATION MTV KIDS TEAM изпълни в ефир един гръмотевичен танц. За танца с любов говориха хореографите Цветан Александров и Михаела Павлова. Танцови умения показа и актьорът Дарин Ангелов. 

Оказва се, че танците могат да лекуват тялото, но и душата. Научно доказано е, че хората, които се занимават професионално с танци, живеят повече и по-дълго запазват ясно съзнанието си. Свободното танцуване в клубовете и дискотеките също е полезно. 

Шоколадови яйца за Великден

Как се прави великденско яйце от шоколад? И какво кара една жена да зареже работата в банка, за да се посвети на най-сладката професия? Среща с шоколатиера Станимира Георгиева и 9-годишната й дъщеря Александра. 

За някои боядисването и украсяването на яйца отдавна е прекрачило строгата традиция. Много художници днес са превърнали великденските яйца и декорацията им в изкуство.

 

fallback
fallback