fallback

Какви са препятствията пред незрящите хора в България?

Тези и още интересни теми в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

27.04.2016 | 12:45 Автор: Луиза Божинова

От Мартина Ганчева

Kaк един път стана... пречка

Незрящите хора в България често се сблъскват с препятствието агресивна градска среда. Точно там, където инфраструктурата трябва да е в перфектно състояние, тя е в окаяно. Репортер на ДНЕС провери пътя, който води към към сградите на Съюза на слепите в столичния квартал "Люлин".

Полският писател Пьотр Пажински на гости на ДНЕС

"На края на асфалтовата алея се появи друга фигура. Опряна на бастун. Под шапката се подаваше единствено чепат нос, крив като корен. Точно като на госпожа Теча. Тя би трябвало да се появи. Приятелска душа в градината. Сраснала се с пейзажа. Ако я нямаше тук, цялата градина и сградата биха се разпръснали като мъгла. Винаги е била тук. Най-старата. Толкова стара, сякаш извън времето”. Откъсът е от новия роман "Пансионът" на полския писател Пьотр Пажински, а книгата ще бъде представена тази вечер в литературен клуб "Перото". Ето какво сподели Пьотр Пажински за спомените от морето във Варна и за тези, които претворява в книгите си.

Очи на четири лапи

Световен ден на кучетата водачи

Физическата свобода е нещо толкова естествено, че цената й можеш да осъзнаеш само когато я загубиш. Слепотата пречупва хората и ги прави затворници. Но тук на помощ идват едни от най-феноменалните животни на планетата – кучетата-водачи. Те на сто процента доказват сентенцията, че кучето е най-добрия приятел на човека. На връх Световния ден на кучето водач ДНЕС срещна зрителите с няколко верни четириноги другари. 

Европейска имунизационна седмица 2016

За домашните животни ваксините са важни. Още по-важни са те за децата. Ежегодно в света се регистрират около 10 милиона смъртни случая при деца под 5 годишна възраст. Средно една четвърт от тях са от заболявания, за които съществува сигурно предпазване чрез ваксиниране. Всяка проведена имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, морбили спасява човешки живот.

Как протича Европейската имунизационна седмица в България, доверяваме ли се на ваксините и от кои болести можем да предпазим децата си чрез имунизация? Това са само част от темите, които коментира д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор

Месец на театъра

Британският престолонаследник принц Чарлз изненада публиката, като се качи на сцената на Кралския Шекспиров театър по случай 400-та годишнина от смъртта на драматурга. Редом до най-известните британски актьори той изрецитира най-известния монолог на Хамлет "Да бъдеш или да не бъдеш".

Любовта към театъра предават по свой начин и актрисата Йоанна Темелкова и Мирена Керезова - създател на сайта LoveTheater.bg. Те разказаха за кампанията "Месец на театъра”.

Модни тенденции преди Лято 2016

Иновативно решение за лесна поддръжка на педикюр дойде от Япония - вижте в следващото видео как педикюра вече може да бъде нанесен и на чорапите и така лесно да сменя краските си. 

Макар че ниските температури през последните дни не провокират мисли за море, до лятото остават има-няма два месеца, Михаела Лазарова - зам.-главен редактор на az-jenata разкри какво ще е хит на плажа.

Михаела Маринова в “Българската музика ДНЕС”

След хита си "Стъпка напред" Михаела Маринова отново атакува класациите. Тя има нова песен "Не ти ли стига". За да заснеме клипа, Михаела е поставена в доста сурови условия. Тя прекарва 12-часовия снимачен ден, в който почти през цялото време буквално влачи на гръб или след себе си своя екранен партньор и близък приятел Никола Стойков. Помагат ли танците за преодоляването на подобни изпитания, Диана Костова посети Михаела в залата за танци.

Магия от хартия

Даниела Тодорова разведе екипът на ДНЕС из изложбата на Хартиения Арт Фест, който се открива утре в столицата.

fallback
fallback