Игра с детски животи

Тази и още теми в предаването "Днес"

21.04.2016 | 13:45 Редактор: Мария Аладжова
Игра с детски животи

От Мартина Ганчева

8 души от Фонда за лечение на деца бяха арестувани вчера при операция на ГДБОП и специализираната прокуратура. Сред задържаните е и директорът на Фонда Павел Александров. Групата е обвинена в длъжностни престъпления и получаване на подкупи. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването и транспортирането на семействата им до страни зад граница. Сигналът е подаден от здравния министър Петър Москов. Коментар в студиото направи Надежда Цекулова – колега журналист и доскорошен член към Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. 

Отношение по темата взе и Красимира Стефанова, един от организаторите на благотворителна кампания в подкрепа на детето и родителите му. 

Към будителите ни

„Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живели е не само полезно, но и твърде потребно“, пише Паисий Хилендарски. От Професионалната гимназия по телекомуникации в столицата са се вслушали в тези думи и дори са ги пренесли на фасадата на учебното заведение. На нея се появиха и портрети на Васил Левски. Това ли е начинът да помним будителите? Защо портретите им не са пред очите ни всеки ден? Защо за делата им се сещаме от време на време? Отговорите от директорката на Професионалната гимназия по телекомуникации - Радостина Мекова, преподаватели и ученици.

Разкажи ми за Левски

Историята и личността на Васил Левски обединява и авторите на първата детска книжка за Апостола на свободата - Райчин Генов и 
Ивайло Кючуков. 

Жената в комикса

В Америка комиксите са издигнати в култ от десетилетия насам. През последните години героите със свръхестествени способности буквално заляха и големия екран. За разлика от киното обаче, на хартия основна роля в комиксите заемат жените. Защо, разказва Борислав Петров.

Историята на изобразяването на жената в комикса може да се разглежда като социална история на нравите, история на еротиката или в светлината на психоанализата. Антон Стайков, художник и журналист и Велислава Петрова - културен антрополог коментираха различните роли и проявления на жените в комиксите. 

Очила от дърво

Много от супер героите в комиксите и киното носят очила. Но не и такива от дърво. Какво е да гледаш на света през дървени очила и дали създателят им не се вдъхновил от Пинокио? Асен Манасиев попита Ивайло Инджов, който демонстрира част от технологичния процес в ефир. 

„Тя, която маха от влака“

„Тя, която маха от влака“ е история за любовта като избор. Не защото можем да избираме в кого да се влюбим, а защото можем да избираме какво да правим с любовта си и как да живеем – със или без нея. И този избор ни определя. Да видим трейлъра на филма.

Филмът разказва три любовни истории. Повече за тях от режисьора Камелия Петрова и от актьорите Владислав Виолинов и Александър Хаджиангелов. 

Софийска сага

Крикор Асланян обича да разказва спомени за Стара София. И ги е претворил в романа Софийска сага. 

Преродената Теди

И докато Крикор Асланян се преражда всеки път, когато си спомни за Стара София, певицата Теди Кацарова се преражда след всяко пътуване. Не случайно я наричат „ходеща емоция“. Какви емоции я владеят в настоящето, попита колегата Диана Костова в рубриката Българската музика ДНЕС.