91 години от атентата в църквата "Света Неделя"

Тези и още много интересни теми в предаването ДНЕС

15.04.2016 | 12:53 Редактор:
91 години от атентата в църквата
91 години от атентата в църквата "Света Неделя"

От Мартина Ганчева

Като истински

Малка, самотна, но много решителна жена с две деца успява да направи невъзможното - да създаде най-популярната арт верига в света. С Мадам Тюсо и нейните восъчни фигури ни среща Асен Манасиев в предаването ДНЕС.

Човек може да се срещне отблизо с най-спорните политически световни и български лидери от изминалото столетие и в столицата. Колекцията е на варненският "Ретро музей" и гостува в София от днес. Част от нея ексклузивно в ефира на ДНЕС показа създателят на музея Цветан Атанасов. 

"Столичани могат да видят 28 фигури за 45 дни. До края на гостуването ни вероятно ще бъде готова и фигура на Ал Пачино. Работата по тях е бавна и пипкава. Може да отнеме 2,3 или 4 месеца", разказа Атанасов. 

Бал с маски

В началото на годината прочутият тенор Пласидо Доминго откри своя восъчна фигура в Мадрид. Но не за восъчни фигури, а за опера ще говорим в следващите минути с изпълнителния продуцент на Операта Магдалена Сотирова. На 21-и април в зала 1 на НДК ще се проведе супер продукцията "Бал с маски" на Джузепе Верди. Повече за нея разказа Магдалена Сотирова - изпълнителен продуцент на Операта "Бал с маски".

91 години от атентата в църквата "Света Неделя"

След като се потопи във времето и изкуството на Верди, ДНЕС завъртя още веднъж лентата на времето назад. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров припомни за събитията около 16 април 1925 година – тогава е извършен атентатът в църквата "Света Неделя", най-тежкият терористичен акт в историята на България. Целта му е да бъде ликвидиран военния и политически елит на страната, включително и цар Борис III. 

Божидар Димитров коментира и актуалната политическа ситуация в Македония.

"На македонците им писна от самата държава. За 25 години те разбраха, че държавата им е измислена, фалшива. Македония загива от корупция. В сравнение с тях, нашата корупция е като детска игра", сподели Димитров. 

Ерез Ахарони и Тайната на орела в OFF THE RECORD

"Би трябвало да можеш да правиш две неща едновременно – да летиш и да разсъждаваш", казва главният герой в романа на израелския писател Ерез Ахарони. Творецът може да прави много добре и трето – да пише. Какви са Тайните на един бивш пилот в израелските служби и адвокат, самият Ахарони разкри в рубриката на Мартина Ганчева OFF THE RECORD. 

Свободата да бъдеш

Хората я обичат, защото е щура, цветна, усмихната и се чувства като на 16 години. Коя е тя и как може човек на 86 да има милиони последователи, отговорът от Асен Манасиев.

Свободата да бъдеш. Вероятно този принцип следва Бади Уинки. Това е и темата на фестивала за личностно развитие и здраве, който ще се проведе в столицата през уикенда. Лекторите Мартина Иванова, Димитър Жечев и Анна Тодоров разкриха част от тайните на успешните личностни отношения. 

Посока Индия и магията на сарито

Само за няколко месеца пътните произшествия в Индия са намалели с 20 на 100. С 10% пък са се увеличили клиентите на таксита. Сигурно звучи странно, но причината и за двете неща е... изкуството. 

От този шарен, магнетичен и толкова различен свят се върна преди броени дни Стела Христова-Сачи и удържа на обещанието си да разкаже в ефира на ДНЕС как е минало това едномесечно пътешествие и пътуване към Индия и към себе си.

Фестивал на изкуствата

Ръчно изработени вълшебства има и на Фестивал на изкуствата, който отвори врати днес и е посветен на и вдъхновен от Цветница и Великден. Бродирани яйца и бижута и цветя от захарно тесто са само част от изненадите, които участниците показаха в ефира на ДНЕС.

Македонска културна вечер в София

От Индия обратно на Балканите. Македонска културна вечер ще се проведе в София по повод премиерата на филма "Обожение". Да видим трейлъра на кино-лентата за изгубената духовност и приобщаването към божественото. 

Лентата е режисьорски дебют на Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов, които са мои специални гости днес. В студиото е и организаторката на Македонската културна вечер Тина Коилова. 

Непредвидени обстоятелства

В края на предаването ДНЕС художникът Стефан Иванов разказа за изложбата "Непредвидени обстоятелства" и за непредвидимите обстоятелства в живота.