Къде са границите на морала днес?

Тези и още теми в предаването ДНЕС

05.04.2016 | 13:47 Редактор: Вероника Цветанова
Къде са границите на морала днес?

Мъжко здраве

Доскоро при затруднения в забременяването вината падаше върху жената. Световните данни обаче показват, че при 46% от безплодните бракове, причината е в мъжа, в България този показател дори клони към 49%. През годините процентът се е увеличил. Защо и какви са актуалните проблеми в мъжкото репродуктивно здраве? Екипът на ДНЕС попита специалист - проф. Йорданка Узунова, началник на Отделението по урология-андрология в столичната болница „Царица Йоанна“.

„Здравната култура на българските младежи е на много ниско ниво. Нашата страна е в икономическа и социална трансформация. Не водим спокоен живот и това рефлектира върху здравето. Дава голям отпечатък върху мъжа. Има много нарушения в спермообразуването“, обясни проф. Узунова. Тя информира, че мъжете могат да минат през профилактичен и консултативен преглед от 13 април до края на месеца в 225 кабинет в Отделението по урология-андрология в столицната болница „Царица Йоанна“.

Слава и морал

През 2007 г. при пътен инцидент, причинен от шампиона Максим Стависки, загина младо момче, а момиче остана в будна кома. Какво накара хората, почти десетилетие по-късно отново да заговорят за този случай, вижте. 

Миналата седмица 12 000 души в София аплодираха на крака участниците в леденото шоу "Парад на шампионите". Сред тях беше и Максим Стависки. Скорошната изява на световния шампион по фигурно пързаляне обаче предизвика разнопосочни реакции– от „Осанна“ до „Разпни го“. Коментар по темата от Златко Желев, главен редактор на сайта Dnes.bg и спортния журналист от „24 часа“ Едуард Папазян.

Не само темата за вината и прошката, но и за войната по пътищата не стихва. Емилия Антова е журналист и автор на няколко документални филма, свързани с черната статистика и историите на две и четири колела с фатален край. Кое е непростимо на пътя? Отговорът от Емилия Антова. 

Сега ще ви разкажем историята на едно дете и една голяма торба с пари. Нека сме по-конкретни. Става дума за 8-годишно момченце, което намира огромната сума от 54 хиляди евро. Намира ги и след това ги връща на собственика им с подкрепата на своята майка. Боби Петров разказва за тази и други честни постъпки. 

Утопията в живота и в литературата

Живеем ли в антиутопия? Към какво ни тласкат съвременната масова култура и политика? На тези въпроси търси отговори писателят Васил Георгиев в „Екс орбита“. Той разкри как се пише биопънк роман. 

Топмодел родно произвоство

Да обикаляш света и да снимаш женската красота. Каква по-хубаво от това? Една румънска фотографка, напусна работа, за да сбъдне мечтата си.

Прелестната българка Нора Шопова облече булчинска рокля в новия брой на списание Vogue, Турция, чиято корица краси за втори път. Освен в Модната библия, Шопова е била корица на румънския Elle и на немската Grazia. Какво е необходимо, за да станеш корица на световната модна библия? Разкри Нора Шопова пред Мартина Ганчева

И като стана дума за женски образи, Венера, Лукреция и Минерва се свързват с неземна красота, съчетаваща в едно мамеща еротика и благонравна свенливост; Мерилин Монро - пищната блондинка с порцеланово лице, превърнала се в секс символ на 60-те; Джулия Робъртс - къдрокосата брюнетка с дълги крака, въплътила образа на хубавата жена през 80-те. Естетичните критерии се променят с всяко ново поколение, но категорията красиво остава.

Свободен полет

Едва ли килограмите и формите имат значение за вертикалния въздушен тунел, през който ще ви преведем след малко. Пригответе се да полетите! Не със самолет, нито с парашут или парапланер. Асен Манасиев и неговите събеседници показаха как. 

Капаро за трима

Дули и Кукушев обичат да летят, но и да играят театър. В студиото те разказаха за новата постановка „Капаро за трима“.