fallback

ДНЕС започна с пилатес - синхрон за тялото и ума

Можете да видите още - грижи за кожата, правната ни култура, тайните на магията, как да си приготвим суши и тъжната история на Любчо

28.03.2016 | 14:30 Автор: Ирина Георгиева

От Марина Ганчева

Пилатес – синхрон за тялото и ума 

Хиподинамия - това е терминът за обездвижването и липсата на физическа активност. Развитието на технологиите, транспортът, съвременните офиси и училища отнеха на съвременния човек голяма част от естественото му движение и специалистите са категорични, че това буквално убива. Как да се измъкнат от този капан?

"Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие." Думите са на Джоузеф Пилатес. Неговият метод е идеалният избор за поддържане на форма. 

Не случайно много от професионалните танцьори, топ атлетите и холивудските звезди го практикуват. Упражнения по пилатес показа Петя Мукова.

"Пилатесът е спортът на танцьорите. Това е компилация от балет, йога, каланетика. Можем да направим по-хубаво тяло отколкото с фитнес. Хем стягаме, хем разтягаме мускули. Не трупаме мускулна маса с пилатес. Няма и стрес за костната система", обясни Петя.

В XXI век не ни се налага да ловуваме, за да си набавим храна, да изминем 5- километра пеша или да бягаме, когато някой по-голям от нас хищник реши, че ние сме свежата му закуска. Но защо естествените движения остават по-назад и как се е променил начинът на живот? 

Изглежда хората не са единствените, които харесват пилатес и йога.

За кожата - с грижа

Начинът ни на живот често като че ли не ни оставя време не само за спорт, но и да се погрижим за кожата си. Как да го направим? Ивайла Янкова показа. 

"Пренебрегваме кожата си, както и себе си. Важно е и отвътре, и отвън да се грижим – чрез движение, храна, чист въздух, емоционално състояние. Ивайла Янкова показа в в ефир така наречената мезотерапия.

"Усеща се като силна вибрация, масаж. Представлява перфорация на кожата, получава се силно зачервяване на кожата, което след 24 часа минава. Процедурата помага за регенерация на кожните клетки", обясни Янкова.

Правната култура на българина

Отдавна всички ние живеем в регулирана среда - среда с правила, задължения и закони. Всеки ден влизаме в договорни отношения, а често дори не си даваме сметка за това. Вижте няколко типични примера в предаването ДНЕС.

Адвокат Мариана Розованова, която ще консултира зрителите по теми и казуси, свързани с ежедневието и бита, обясни в студиото защо е важно да имаме правна култура. Тя коментира и темата за увеличението на цената на билета и сключваме ли договорни отношения, когато си купуваме билетче за транспорта.

Тайните на магията 

Според едно проучване повече от половината хора на планетата поне веднъж през живота си са мечтали да станат фокусници и да имат свое собствено магическо шоу. На сцената фокусите изглеждат лесни като детска игра, но всъщност са свързани с ужасно много работа и тренировки.

В началото на април международно признати илюзионисти ще представят най-добрите си номера. Сред тях ще бъде и бургазлията Йордан Янев-Зайн. Той е едва на 25 години, но е направил пробив на световната сцена, гастролирал е близо година в Китай. В ефира на предаването ДНЕС той показа своята запазена марка. Предупреждаваме ви, че ако имате слаби нерви, следващият фокус може да предизвика у вас негативни емоции. Ако не желаете да гледате, моля вземете необходимите мерки. 

Малкият Любчо в "Истинските истории“

Mалкият Любчо остава сирак още преди да се появи на бял свят. Трагедията се случва преди 10 години. Тогава майката на момчета е бременна с него в в осмия месец. Излиза на разходка със съпруга си. Пиян шофьор се качва на тротоара и ги блъска.

Лекарите успяват да изродят бебето, но заради катастрофата то се ражда с детска церебрална парализа. Някои определят живота на Любчо като тъжен роман. Емоционална среща с момченцето и неговата баба в рубриката "Истинските истории".

Как да си приготвим суши

Суши винаги се класира в топ 5 на най-поръчваните храни. То е измислено през 4000 г.пр.н.е. Днес има над 61 000 суши ресторанта по света.

Някога хората в Япония похапвали суши само по време на театрални представления. Днес майсторите на суши трябва да се обучават по 10 години преди да бъдат наети в ресторант. Някои от тях дори правят масаж на октоподите, преди да ги сервират. Още тънкостите на сушито разкри готвачът на Байерн Мюнхен Атанас Вутов.

 

fallback
fallback