Минутки за благотворителност в ДНЕС

Вижте още - с колело срещу рака, рецепти за торти, магията на танца, телевизионна мода и още много

25.03.2016 | 15:32 Редактор: Ирина Георгиева
Минутки за благотворителност в ДНЕС

От Мартина Ганчева

Благотворителност

Помните ли дядо Асен от благоевградското село Церово? Със 180 лв. инвалидна пенсия той се бори сам за оцеляването си. Наскоро дядо Асен дари събраните пари по сметката си на 8-годишно дете, което страда от церебрална парализа. Парите постъпиха в специално открита сметка за него, след като старецът продаде магаренцето си, за да плати глоба за отрязано дърво.

Биляна Бойчева е силно ангажирана със социални и обществено значими каузи. И с трогателната история на дядо Асен. От началото на тази година тя и екипът й инициирате перманентна социална кампания - не само на Великден и Коледа, всяка последна седмица от месеца част от приходите подкрепят различна кауза. Парите, които са събрали първия месец, са дарили на обсерватория Рожен, втората сума – за Дядо Асен. Този месец ще дадат парите на дете с много рядко заболяване.

Рецепти за торти

В средновековна Англия хората използвали думите "хляб" и "торта" като взаимозаменяеми за всичко направено от тесто. Подобно на хляба и съвременният облик на тортите е претърпял бурно развитие. В Гърция, тортите са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които поднасяли като жертви на боговете. Подбрахме за вас някои от най-нестандартните торти. 

На шоколад и карамел ухае и при сладкарката Анна Савенко, с която ще ви срещнем сега. Тортите са нейна слабост. В ефир тя обясни как се прави торта в чаша и веган крем, подходящ за Великденските пости.

"Всичко започна покрай децата. Когато дъщеря ми навърши 10 и й направих торта", сподели Анна.

С колело срещу рака

Смелост, голямо сърце и любов към живота са качествата, които могат да подтикнат едно младо момиче да се качи на колелото и да измине 6500 км. в името на малката си братовчедка, болна от рядка болест. Така започва историята на Велизара Стоилова, която предприе дълго пътуване от Лисабон до София с кауза – да помогне на братовчедка си да се пребори с рака. Звучи като сценарий на филм, но всъщност е истинската история. Разказа я самата Велизара в студиото:

Магията на танца

Константин Вечерский, украинец и шампион по бални танци е преподавател в първата Международна танцова академия в София. Не крие, че новото му амплоа е своеобразен експеримент. Хореографът, с когото ще ви срещнем след малко, е делил една сцена с Филип Киркоров и Алла Пугачова и е репетирал с Никол Шерцингер. 

В ефир той показа хип-хоп стъпки и сподели, че българите имат талант за танц. 

Телевизионна мода

Облеклото е важно за танцьорите на сцената, но не по-малко важно и за водещите в телевизията, както и за дамите в деловия свят.

Специален гост на предаването ДНЕС беше дизайнерът Ангел Дулчев, който облича на екран голяма част водещите на телевизия Bulgaria ON AIR.

"През този сезон модерни ще бъдат цветовете розов кварц, нежно синьо, цвят горчица, зелено", разкри Дулчев. 

Сензитивно тяло, непредвидено движение

Емоционален момент на дансинга. Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел се впуснаха в ритъма на тангото. Но не един с друг, а с професионални танцьори. 

"Танцът – изкуство. Тялото – инструмент. Научи се да свириш на инструмента и овладей изкуството". Думите не са на Джънг Ин Лий, но тя ги следва. Чрез чувствителният допир на кожата и кореспондиращото тяло сътворява движения. Интересна среща с нея в последната част на предаването ДНЕС