fallback

В предаването Днес - от първо лице в Брюксел и застрашен ли е туризмът?

Вижте още - съвети срещу хъркането, как да надхитрим пролетната умора, да спестим енергия и още много ...

24.03.2016 | 14:23 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

От първо лице в Брюксел

Вчера улиците в Брюксел пустееха. Връща ли се днес белгийската столица към нормалното си ежедневие? И как посреща утрото един българин, който живее в сърцето на Европа вече повече от 7 години? От Брюксел се включи Васил Генчев - консултант по политически комуникации.

Застрашен ли е туризмът в Европа?

Поредният атентат в сърцето на Европа поставя под въпрос сигурността на пътуващите. Застрашава ли тероризмът туризма в Европа? Ще се пренаредят ли топ дестинациите? Коментар от Даниела Стоева – член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и управител на туристическа агенция.

"Планираните пътувания ще се провеждат. Не очаквам спад повече от 10%. Най-предпочитани през този сезон са Гърция, Италия, Турция. Това ще са търсените дестинации и около Великден", обясни Стоева. 

По темата мнения изразиха и Коцето Калки – певец и Георги Крумов – журналист, който снима туристически филми.

Помощ срещу хъркането

Може и да не ви се вярва, но според учените от Университета на Северен Стафордшир жените хъркат повече от мъжете и дори го правят по-шумно. 40 % от дамите хъркат със завидна сила, категорични са експертите. Какъв е основният виновник и как да спрем да будим партньора си посред нощ? Как да се спасим от оглушаващото нощно ръмжене?

Около 67 % от населението хърка,   около 80% от тях имат сънна апнея. Какво се крие зад това, обясни д-р Иван Пеев, дерматолог, който демонстира в ефир нов начин с лазер за лечението на хъркането. 

"Болка няма. Няма нужда от упойка. Загряваме тъканите. Обработваме зоната зад зъбите, небцето, тонзилите. Правят се 3 процедури. Терапията се повтаря средно на 12-15 месеца", обясни д-р Пеев. 

Да надхитрим пролетната умора

Пролетта настъпи, денят става по-дълъг, увеличават се слънчевите часове, всичко цъфти, пробужда се за нов живот и прелива от енергия. Мнозина от нас обаче са без тонус и настроение. Как да надвием пролетната умора, съвети даде д-р Дарина Ангелова. По думите й в този период от годината е добре да наблягаме на зелените зеленчуци и плодове – маруля, коприва, магданоз, повече сурови храни, много смутита.

Пестим енергия чрез щори на NASA

Когато говорим за пестене на енергия, това трябва да се възприема като процес, а не само като еднократно действие. За бъдещето ще ни трябва ефективно енергийно решение.

Какво е решението? Алексей Погасий демонстрира вариант – енергоспестяващи щори по разработка на NASA. 

Поезия, рисуване и танц в едно

С размисъл за човешката природа ще продължим сега. Но през изкуството. Страст, грях и време чрез и през картини. Към всяко платно художничката Галина Христова е прибавила стихове, които издават чувствената й душевност и житейска мъдрост. Как я е докоснала източната култура, каква е творческата й философия? Боби Петров разговаря с художничката Галина Христова и кураторката Цена Бояджиева.

Музиката на Франк Маккомб

За музиката също се иска магия. А той я владее. Божествената душа на соул музиката, американският вокал и пианист Франк Маккомб ще зарадва почитателите си в България с концерт в София тази вечер. Често го сравняван със Стиви Уондър и Дони Хатауей и нареден от изданието "Music Radar“ сред 27-те най-велики пианисти на всички времена, Франк е истинско явление на сцената. С него в студиото беше и певицата Лина Никол, която e eдин от организаторите на концерта и ще го закрие. 

В търсене на Златната ябълка

Вчера в столицата беше открита изложбата "В търсене на Златната ябълка", посветена на първия анимационен сериал, базиран върху българска митология, легенди и фолклор - "Златната ябълка". Мисията на събитието е да подпомогне финансирането на скъпия процес по реализирането на сериала. Повече за инициативата, за изложбата, за магията на български фолклор, а и за персонажите от анимацията разказа Димитър Петров - създател и главен сценарист на "Златната ябълка".

 

fallback
fallback