fallback

Терор в сърцето на Европа - една от темите в ДНЕС

Вижте още - разказ за ада в Брюксел от първо лице, по следите на терора с куче, с перо срещу тероризма и още много ...

23.03.2016 | 13:10 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

Адът в Брюксел от първо лице

Брюксел се сепна от кошмар. Сън отпреди месеци. Насилие и страх отново надвиснаха като буреносен облак над Европа. Този път злото се прицели право в сърцето на Стария континент.

"Това беше най-страшното нещо, което някога ми се е случвало", споделя очевидец на взривовете в метрото в Брюксел.

Очевидец, но за щастие не и потърпевш е Петър Младенов, когото ДНЕС включи пряко от Брюксел. 

Терор в сърцето на Европа

"Ангелите вярват в Дявола само когато им сложат рога". Това гласи една белгийска поговорка. Звучи особено актуално днес. Досега в Белгия терористични нападения не е имало. Всички подобни намерения са били убивани в зародиш. Вчера обаче жителите на Брюксел се изправиха лице в лице с жестокостта на терора.

Коментари в студиото направиха специалния специалния пратеник на вестник "Стандарт" Иван Филчев и писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер. 

По следите на терора с куче

Кучета обучени специално, за да помагат на полицията в тяхната работа. Все по-често те са използвани в различни акции по целия свят. Каква е историята на животните в специалния отряд в Флорида?

Коя порода кучета надушва терористи и бомби? Как се обучават и дресират кучета за спец акции? Асен Манасиев попита Олег Главшин, който демонстрира някои упражнения в ефир с белгийската си овчарка Джукси. 

"На Кипърското летище например багажът се преглежда от кучета, взети от Германия. А обучението на кучето трябва да започне от 4-месечна възраст", обясни Главшин. 

Има много примери за кучета герои. Най-пресният - Полицейското куче Дизел от Франция. В социалните мрежи почитат смелостта му, след като то загина в антитерористичната операция в парижкото предградие Сен Дени.

С перо срещу тероризма

Историята на Дизел е достойна за роман. А за тероризма и неговите лица и проявления са изписани много такива. Безсилно ли е перото срещу тероризма? Отношение по темата взеха Светлозар Желев, Йордан Евтимов, Алек Попов.

За Брюксел и след това

Ще има ли други атентати в Европа? Допусна ли грешка Стария континент в подхода и в борбата срещу “Ислямска държава”? България застрашена ли е? Експертно мнение от д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания.

Трябва ли да се страхуваме, че живеем? Трябва ли да затваряме граници и да издигаме стени? Не сме ли закъснели? Какво да правим, когато чудовището на тероризма е надвиснало над собствения ни дом? Коментари в студиото от журналиста Еми Барух и Виктор Стоянов – временен директор на Софийската Филхармония. 

Карикатури срещу терора

Още докато пристигаше противоречива информация за атентатите в Брюксел, в социалните мрежи се появиха първите карикатури като реакция на терора. Как рицарите на смеха се борят за свободата и има ли край тази вечна битка? Асен Манасиев попита главния редактор на Стършел Михаил Вешим.

"Карикатурите не са насочени към терористите, а към пострадалите, към европейците. Обща тревога за нещата, които се случват. А службите, вместо да си признават, да действат", подчерта Вешим. 

Социалните мрежи бяха залети с карикатури. Артистите поднесоха своя отговор на насилието. Основният герой в тях е статуята на Пикльото - един от символите на белгийската столица, посланието е: "Брюксел не се дава на варварите!"

В предаването участваха още:

  • Илия Божилов, ръководител „Полети“ в Европейската агенция за безопасност на въздушното движение;
  • Соня Увалиева-Рув, която се включи пряко от Лондон;
  • Феня Декало – колега журналист Тел Авив;
  • В края на предаването ДНЕС репортерът Борислав Петров се включи от улица „Цар Симеон“ в столицата и ни срещна с иракчанина Сабах, който от 4 години живее в България. 

 

fallback
fallback