Разкази от пътешествия в Шангри-Ла, Дания и Швеция - част от темите в ДНЕС

Вижте още какво е "боди дизайн”?

10.03.2016 | 13:06 Редактор: Ирина Георгиева
Разкази от пътешествия в Шангри-Ла, Дания и Швеция - част от темите в ДНЕС

От Мартина Ганчева

В търсене на Шангри-Ла

"Пет сутринта.Тръгваме бавно нагоре, в индианска нишка. Всяка крачка изморява. Ледът и снегът хрущят под краката ни. Липсата на кислород кара мускулите ти да се съпротивляват на всеки опит за движение. Но знаеш, че няма връщане назад и трябва да продължиш".

Така звучи откъс от дневника на двама пътешественици Йоанна Цанева и Красимир Рангелов в търсене на Шангри-Ла. В студиото на предаването ДНЕС те разказаха за петседмичното си приключение в Непалските Хималаи. 

Живот на колело и как да лекуваме велосипеда си

Асен Манасиев се включи на живо от Велодиспансер – място, където можете да "излекувате" колелото си. 

"Всякакви колелета идват тук. През 90-те години автомобилите бяха по-модерни, но сега велокултурата се възражда. Ние лекуваме колелетата с качествени инструменти и умения", разказа Георги Божинов. 

"Светът е по-гостоприемен, отколкото смятаме", открива младия доктор Стивън Фейбс. 6 години, 25 гуми, 12 вериги, 2 седалки е равносметката от околосветското му пътешествие на колело. 

На гости на Дания и Швеция

Освен дом на някои от най-щастливите хора в света, Копенхаген е и един от градовете с най-добри условия за придвижване с велосипед. Точно от там се върна преди ден колегата Борислав Петров. В студиото той разказа повече за стандарта на живот и за особеностите на скандинавската кухня и култура. 

В оковите на тялото

И втория брат от известния режисьорски тандем Уашовски се превърна в жена. Новината провокира предаването ДНЕС да потърси за коментар д-р Румен Бостанджиев. Той е експерт по дела за смяна на пола и сподели с какви случаи се сблъсква в практиката? 

За измерението на проблема в реалния живот, но и в този на киното гости в студиото бяха кино-журналистът от "Труд” Владислав Апостолов и транссексуалният Дев.

Филмът е по първия случай (1931 г.) на хирургическа трансформация на мъж в жена - датският художник Айнар Вегенер в Лили Елбе, муза и модел на съпругата му Герда Вегенер, оставила красиви нейни портрети, облечени и голи, в стил Art Deco. Мемоарът на Лили Елбе "Man Into Woman" (1933 г.) е с променени имена, защото още самият термин за нейния случай, медицински и социален, не е измислен. 

Хора, които не се вместват в границите на бинарната класификация на половете мъж – жена има от незапомнени времена. Те са във всяка част на света, във всяка епоха и във всяка култура. Днес представителите на третия пол се определят, като хора с трансджендър идентичност. 

Какво е "боди дизайн”?

Обясни Цвета Капитанова – единствения експерт в тази сфера у нас. "Това е ново течение, което набира скорост. С тренировки забързваме метаболизма", коментира Цвета и показа на практика как се случва това. 

Destiny Quartet

Тангото, такова, каквото го познаваме днес, е музика, танц и... страст. Някога то било само за мъже. Партньорството между двата пола в неговия ритъм е феномен, който се заражда много по-късно и предизвиква гнева на папата, който го анатемосва. Днес имаме вариант, в който стереотипа бива разчупен и във вихъра на тангото се впускат четири жени-стихии, събрали се в Destiny Quartet.

По случай 8-ми март те представят едно от най-популярните танга на всички времена – "El Choclo". Гери и Звезди разкриха интересни факти около парчето и как поставят началото на групата.