Цветя от плат, акро йога и какво е да готвиш за известните - част от темите на Днес

Вижте и как се правят папионки ... от дърво

07.03.2016 | 13:58 Редактор: Ирина Георгиева
Цветя от плат, акро йога и какво е да готвиш за известните - част от темите на Днес

От Мартина Ганчева

Като истински цветя

"Винаги имай в библиотеката си нова книга, в избата – пълно буре, в градината – свежо цвете", е казал някога, много отдавна древногръцкия философ Епикур. В градината на ДНЕС има цветя, но от плат. А тяхната създателка Гълъбина Капитанова демонстрира в ефир как се правят. Тя доказа, че не е нужна дори шевна машина! А запалка, игла, конец и плат – откраднат от раклата на баба или от стар шал.

Акро йога за тонизиране

В малката Ида цветята могат да танцуват! Акро йогата не е танц, но и за това начинание е нужна хармония. Повече за този микс от йога, акробатика и лечебни изкуства, който създава доверие между партньорите разказаха Мокша и Деви. Те демонстрираха поза самолет, поза трон, поза пералня.

В акро йогата е важна не толкова мускулатурата, колкото костната система".

И за изработката на цветя от плат, и за практикуването на акро-йога са нужни определени умения. 

Да готвиш за известните

"Нека нашата храна да бъде наше лекарство и нашето лекарство – наша храна". Chef Румен Митев рядко се отклонява от този постулат на Аристотел, когато твори в кухнята. Дали обаче е правил изключения, когато е готвил на звезди като Морган Фрийман, Жан-Клод Ван Дам, Стивън Сегал, Хилари Суонк, Джон Кюсак, Скарлет Йохансон?

Водещата на ДНЕС Мартина Ганчева се срещна с Митев през почивните дни. 

Папионки от дърво

Ели Коюмджиева се включи от ателието на Никола Близнаков и Благовества Колева, които освен всичко друго, правят папионки от дърво.

"Идеята не е наша, особено популярна е по света. Гравираме котви, цветя. Възелът е от кожа. Самата форма ни я изрязва дърводелец. Ние шлайфаме, лакираме. Противно на нашите очаквания, папионките се купуват основно от жени". 

Папионката загатва интелектуализъм, а понякога дори техническа проницателност, защото е много трудно да се завърже. Но най-вече, да носиш папийонка означава да да не си загрижен за това, което другите хора мислят." Това казва американският журналист Уорън Сейнт Джон, запитан за значението на папионката днес. Какво обаче не знам за нея? 

Театър на сетивния лабиринт

"На гости на Аза" (Глава първа) е сетивно-интерактивно представление, създадено по методологията на Театър на сетивния Лабиринт. В неговата магия ни потопи Габриела Петрова. 

Българската музика днес

В рубриката Диана Костова "Българската музика ДНЕС" Михаела Маринова и Невена Пейкова. Те споделиха от кои жени на световната сцена се вдъхновяват и коментират има ли музика в женствеността и женственост в музиката.

Форми на съпротива 

Какви са били формите на съпротива, когато и едно "грешно" движение с четката е тежало тон върху биографията на художника? Отговорът даде изкуствоведа Красимир Илиев, който разглежда историческите и художествените процеси по времето на комунизма и опитите за съпротива на някои от българските художници срещу системата и догмите на социалистическия реализъм.