Професия Журналист и кампания "Обувката" - част от темите на Днес

Наистина ли достъпът до образованието е свързан с нещо толкова просто – обувки, обясни Женя Иванова от Българския Хелзинкски комитет

19.02.2016 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
Професия Журналист и кампания

От Мартина Ганчева

Професия Журналист – Алфонсо Армада OFF THE RECORD

Към кои теми насочва прожекторите и привлича вниманието един журналист? Неглижира ли се професията ни от силите на деня? И какви данъци плаща на дявола един репортер. На тези и други въпроси отговаряше испанския журналист Алфонсо Армада в рубриката на водещата на Днес Мартина Ганчева – OFF THE RECORD.

Алфонсо е работил 14 години за вестник "El País", от които пет като кореспондент в Африка. Отразява обсадата на Сараево и конфликта в Руанда през 90-те години. Бил е в Америка по време на атентатите от 11 септември.

Днес започна с една история, която буквално подпали света. Един регионален вестник разкрива над 600 случая на сексуалната злоупотреба с хиляди деца от страна на стотици свещеници в САЩ. Историята е разказана във филма "Спотлайт" и е вдъхновена от истински случай.

Четенето е игра

За писаното слово и една инициатива, посветена на четенето, разказа писателят Александър Чобанов.

"Много деца се интересуват от книгите. Една история като Граф Монте Кристо ще развълнува. Добрата история винаги печели, а под формата на игра е пътя към Facebook поколението", коментира Чобанов. 

Високо, високо....

Как изглежда Земята от птичи поглед? Или по-точно от погледа на един пилот? В рубриката "Истинските истории" участва авиатора Чавдар Костов, който има зад гърба си 17 хиляди летателни часа. За него летенето не е професия, а начин на живот. 

Какво мислят за летенето в снимки двама авиационни фотографи? Днес попита Александър Младенов и Огнян Стефанов.

Немалко са творците, които се вдъхновяват от небето или обичат да пишат за него. Способността да се откъснеш от Земята и да полетиш в облаците винаги е очаровала и омагьосвала хората. 

Стюардесите се смятат за едни от най-красивите жени на света. Винаги елегантни и усмихнати, техният живот преминава във въздуха. Кои обаче са най-красивите ще разберем в следващото видео.

За летенето като хоби, разказа делтапланеристът Оги Угринов. Днес той живее в Швеция, но продължава да покорява синевата. Той е първият, който има смелостта да прави лупинги с делтапланер. Тренирал си националния отбор по делтапланеризъм. През 1997 г. пък си първият в Швеция, който лети на безмачтов делтапланер. 

Обувките – важна крачка по пътя към училище

Преди време в социалните мрежи се появи снимка на дете, което получава подарък от съучениците и учителите си - нови ботуши, с които да замени старите галоши. Усмивката говори сама по себе си. Всичко това провокира Българския Хелзинкски Комитет да стартира кампания "Обувката".

Наистина ли достъпът до образованието е свързан с нещо толкова просто – обувки, обясни Женя Иванова от Българския Хелзинкски комитет.

Вещерството не е просто суеверие в Нигерия. Има случаи на деца, които са измъчвани до смърт заради обвинения, че са вещици. В опит да промени закостенелите вярвания, датчанката Аня продава всичко, което притежава и преди 3 години се мести в Нигерия. Мисията й е да открива и спасява деца, обвинени във вещерство и оставени да гладуват. Такава е историята и на 2-годишно момченце. 

В предаването участваха и Патриция Кирилова и Дончо Георгиев. Те обясниха как един социално слаб отличник може да получи стипендия.

Да нарисуваш Космоса

Филип Църов показа от ателието си как се правят космически картини и рап.