fallback

Воля за живот и детска градина за пример - част от темите на Днес

Ракът днес убива повече хора отколкото маларията, туберколозата и СПИН взети заедно

17.02.2016 | 14:38 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

Воля за живот

През септември 2011 г. Общото събрание на ООН излиза с политическа декларация, в която се казва, че четири основни незаразни болести се считат за най-големите убийци както на възрастните, така и на децата.

След климатичните промени тези заболявания се разглеждат като втората най-тежка заплаха, равна, като парично измерение, на финансовите кризи. Ракът днес убива повече хора отколкото маларията, туберколозата и СПИН взети заедно. На всеки три минути някъде по света едно дете умира от рак. Но ракът в детска възраст вече е лечим. Екипът на Днес разказа личната история на Соня Спасова – майка, която е преминала през тази битка заедно със сина си. 

"Първото, което изживява родител, когато чуе страшната диагноза, е шок. Получихме подкрепа от приятели и познати. Ние със сина ми станахме едно, вярвахме си", сподели Соня. 

В предаването участваха и Маргарита Борисова и Теодора Арменкова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"

"Позитивното е това, което ние родителите, минали през подобна битка, се опитваме да дадем на хората, които имат болни деца. Борбата за моето дете продължи две години и половина. Разболя се, когато беше не VI. Сега е в добре и е в IX клас", разказа Маргарита Борисова. 

Един милион деца по целия свят пяха за връстниците си болни от рак. Точно в 11 часа българско време на 15 февруари шведската кралица Силвия даде старта на световната премиера на клипа към песента "We are one". Близо 1 млн. подрастващи от цял свят се включиха в припева на парчето, написано от създателя на музиката към "Замръзналото кралство" Кристофър Бек и 12-годишната му дъщеря Софи. 

Деца изпратиха на деца пожелание за много сила и смелост.

Не само световни, но и български изпълнители са съпричастни към децата, болни от рак. През 2014 г. Поли Генова, Дичо, Веси Бонева, Вики от "Мастило" направиха песен в подкрепа на каузата за изграждане на първия у нас възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания. Посланието е, че не трябва да спираме да мечтаем.

Детска градина за пример

Как Детска градина "Мечо Пух" в Казанлък стана представителят на България в международния проект "Иновативно и творческо обучение на децата, базирано на дигитални материали и игри". Разказа Аксения Тилева - директор на детската градина.

Постановката "Мъртвият град" 

Актрисата Марина Мандарина разказа за пиесата "Мъртвият град", преведена специално на български език за първата й постановка. Тя ще бъде представена в София, в салона на "Славянска беседа", а премиерата предстои на 27-ми февруари. 

В един апартамент след десет години се срещат Агнес, Алиса и Алекс. Като в капсула на безвремието, една отдавна потънала история ще оживее или потъне завинаги в битката на мечтите със слабостите на всеки един от тях. "Мъртвият град", потънал в привидното спокойствие на инерцията на човечеството. Това е част от сюжета на последната пиеса на младата писателка от Петербург Юлия Савиковская. 

Тайнството на богомилите

Не само театъра, но и богомилите си имат мисия..... Каква е тя, информира Христо Буковски, организатор на Международен събор за Богомилите.

Със сигурност всички българи са чували за богомилите. От часовете по история знаем, че те са идейни последователи на смятаното за еретическо учение на българския свещеник Поп Богомил, живял по времето на цар Петър през 10-и век. Това, което не всички знаем е, че богомилите съществуват и днес. И то не като тайно общество, а съвсем явно. 

Още по темата

Да колекционираш марки 

За колекционирането на пощенските марки като хоби Боби Петров разговаря с Константин Пенков - филателен експерт, страстен колекционер и председател на Филателното сдружение в София.  

На Земята има над 150 милиона колекционери, но само английската кралица притежава всички издадени в света марки. А знаете ли как се заражда идеята за пощенските марки?

София танцува

През април в София ще се проведе IX-и конкурс за голямата танцова награда на столицата. 9 април ще мине под знака на класически и модерни танци, а 16 април - народни танци. Именно за танците, но и за душата екипът на Днес разговаря с академик Красимир Петров, председател на Управителния съвет на Сдружението на танцовите дейци и с балетната прима – академик Красимира Колдамова. 

 

fallback
fallback