Женските роли в домашната култура

Българката има потребност да бъде разбирана повече, смята Весела Петрова

16.02.2016 | 14:02 Редактор: Ирина Георгиева
Женските роли в домашната култура

От Мартина Ганчева

ТЯ

За семейните отношения, за поколенията, но най-вече за ролите на жената в домашната култура и в съвременния свят говори екипът на Днес с две майки и активни в своята професия жени Боряна Дукова и
Валерия Николова, както и с Весела Петрова от Институт Сервантес-София, защото именно там през уикенда се проведе и дискусия на тема "Женските роли и домашната култура". 

"Българката има потребност да бъде разбирана повече. Ролите на жените се сменят непрекъснато. Аз преосмислих неща, които възприемах като рутина", сподели Валерия Николова.

На свой ред Боряна Дукова коментира, че жените действат почти по инерция в задъханото ежедневие. "Имаме обаче голямото преимущество да избираме. Жените сами си избират ролите. Ревнива съм към собствената си територия", добави тя. 

"Всички жени са силни и слаби. Всяка жена се чувства по много сходен начин. Има различни семейни култури, но това не изключва традиционните роли на жените", подчерта Весела Петрова. 

Жените в Ислямска държава

Върху феномена за женското участие в Ислямска държава се фокусира екипът на Днес заедно с Татяна Дронзина - професор от Софийския университет "Св. Климент Охридски” и магистъра по международни отношения Явор Райчев. Преди седмица от печат излезе и книгата им по темата.

"В света на Ислямска държава жената е стратегически ресурс", обясни Дронзина и разказа за новия стереотип за силата на джихадисткото момиче. 

Все повече момичета от САЩ и от страни-членки на ЕС заминават за Сирия, за да се присъединят към ислямистите. Какво ги кара да се решат на тази стъпка и знаят ли какво ги очаква при бойците от "Ислямска държава"?

Наскоро една красива млада жена с тежък грим и огнено червена коса се осмели да обяви война на Ислямска държава. Тя е от Кюрдистан, казва се Хели Лъв и не е политик. Тя е певица. Въпреки че единственото й оръжие е музиката, терористите вече обявиха награда за главата й в размер на 100 хиляди долара.

Температура на думите

"Думите нямат еднакво значение за двата пола, което води до много случаи на неразбирателства", казва една от най-изтъкнатите феминистки на XX век Симон дьо Бовоар.

Питали ли сте се кога думите вдигат температурата? Могат ли категории, понятия и части на речта да бъдат представени по интерактивен начин, за да бъдат лесно и интересно осмислени? Да. Потвърди го Яница Маринова – актриса, преподавател и човек, който може да вдъхновява,създателя на книга с приложение-игра за лесно учене на правилата и категориите в български език и по-специално частите на речта. 

Балканска седмица на модата в София

За температурата, но на модата и стила говориха Елена Алексиева и Христина Маркова – организатори на Balkan Fashion Week, която ще се проведе от 12 до 15 май в София.

Дизайнери от всички балкански страни ще се съберат в столицата за първото издание на събитието. Грандиозният форум на фешън индустрията ще дефилира на открита сцена в центъра на столицата ни - на пл."Александър Батенберг”. Балканската седмица на модата ще продължи четири дни под знака на четирите природни стихии – вода, въздух, огън, земя. 

Благотворителен бал

И за още една хубава инициатива стана дума в Днес. За трета поредна година в София ще се проведе благотворителен бал на юристите. До събитието остава малко повече от седмица. То се организира в помощ на три деца, болни от церебрална парализа - Снежанка на 15 години, Божидар на 4 годинки и Нати на 7 годинки. Повече за инициативата разказаха Нина Никол Хамилтън и проф. Огнян Герджиков.

Ангел Ковачев за хобитата и музиката

В предаването пряко от Южния парк певецът Ангел Ковачев обясни що е то лонгобрд и как се кара. Той разказа и за парчето "Неделя сутрин", което предстои да бъде снимано в Черна Гора. 

От изобретяването на колелото до днес, човек търси различните му приложения. Прилагането му в спорта е познато от десетилетия. Скейтбордът, обаче е дългогодишна мода сред младите, макар и да преминава през много метаморфози.

За капризите на времето се включи синоптикът Анастасия Стойчева, която разказа, че февруари е малък сечко и не е обичайно да е чак толкова топло. Тя прогнозира чести превалявания и застудяване през месец март.