fallback

Демографското потъване на България

Във всички европейски страни има тенденция към застаряване и намаляване на населението, заяви Калфин

20.01.2016 | 12:39 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

През 2011г. населението на Земята достигна 7 милиарда души. Само от началото на 2015г. населението на планетата е нараснало с над 2,5 милиона души. Този бум се дължи на множество фактори: на развитието на медицината, на удължаването на човешкия живот, на въвеждането на нови технологии, благодарение на които многократно се увеличава производството на храни. В разрез с този безпрецедентен демографски взрив, у нас говорим за демографски срив. Вярно ли е това, че българите сме умираща нация? Каква е политиката на страната ни спрямо майките и децата? Екипът на предаването Днес дискутира темата със събеседниците си.

"Виновникът е може би развитието на обществото. Трябва да гледаме на демографията по малко по-различен начин. Страните, в които има най-висока раждаемост и най-бързо расте населението, са най-бедни. Във всички европейски страни тенденцията е за застаряване и за намаляване на населението. Очевидно, че и стандартът на живот, и начинът, по който хората живеят, намалява и това е европейско явление на населението. Разбира се, не трябва да се крием зад това обяснение в България. Това е факт, има го в цяла Европа, но ние в България си имаме и нашите проблеми. Основният проблем в България всъщност е излизането на много хора, които са трудоспособна възраст в страната, и така наречената механична миграция, които напускат страната и отиват да учат в чужбина. Иначе, ако погледнете, има един коефициент, колко деца има една майка – в България една жена има сравнимо със средните европейски равнища. Пак казвам – Европа не е най-добрият пример за демография, но общо взето се сравняваме с това. Най-лошото е тогава, когато излизат много хора, и то в работна възраст, жени във фертилна възраст, които раждат децата си в чужбина." - обясни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата

Радостина Грозданова, която е майка на две деца и чака трето, сподели колко е трудно да многодетна майка и че опира до финансова подкрепа от родителите си, за да се справи.

"Безумно е родителите на деца в неравностойно положение да получават месечна помощ от 217 лева." - коментира Анна Тодорова - член на Инициативния комитет "За повече грижи за децата в България".

Георгиева попита министър Калфин защо правителството е допуснало млади хора да заминават в чужбина и как ще ги върнат обратно в страната. 

"Искаме надбавки за всяко българско дете. И защо ние, работещите родители, трябва да се съобразяваме с прага на бедност в държавата." - допълни Венета Арабска, която е майка на три деца. 

"Да си майка е въпрос на геройство." - добави Саня Конакчиева, заместник-председател на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки"

"Предлагат се мерки на парче. Няма единна стратегия, която да овласти родителите." - убедена е Диляна Славкова, координатор на "Семейни политики и правосъдие" в Национална мрежа за децата.

Румана Цветкова от Детска арт градина Щастливи деца разказа, че се борят да бъде осигурена различна среда за децата. 

Населението на България ще се свие с близо 28% през следващите 35 години. Макар и стряскаща, това е прогнозата, която отделът за население на ООН дава за страната ни. Още за демографското потъване на България в следващия материал.

В края на 2015г. пред Народното събрание в София се проведе протест на майки. Жените настояват за увеличаване на средствата за отглеждане на дете, подкрепящи политики за младите родители, както и за защита пред работодателите за гъвкаво работно време и по-добро детско здравеопазване. 

Оказва се че не само България има проблем с детските помощи. Как се справят в далечна Америка, това ни показват по оригинален начин от екипа на предаването Last Week Tonight.

Как се справя с отглеждането на малчуганите семейство, което има две деца? А с три? Списание "Mama & Papas“ има поглед върху родителството, запознато е с отношенията в пълната къща и детското възпитание. Оказва се, че се наблюдава известна разлика в отглеждането на отрочетата. Над първото младите и неопитни мама и тате треперят, второто минава между капките, а третото… Е, децата не са чак толкова крехки, нали? 

В XXI век не са вече рядкост случаите, когато едно дете може да няма – както е в традиционните представи - майка и баща, а... две майки или двама татковци. Такава е историята на световноизвестните изпълнители Рики Мартин и Елтън Джон. И двамата съжителстват с представители на същия пол, но имат деца. Преди ден Елтън Джон показа снимки на синовете си в популярното телевзионно шоу на Елън де Дженерис. Певецът се похвали, че синовете му са доста музикални. 

Британски производител на играчки пусна нова серия кукли с увреждания. Те се доближават до проблемите на децата. Идеята е проста – играчките да са по-близки до реалността. 

 Родителската любов е може би най-чистото чувство. Пълноценно. Всепоглъщащо. Вечно. И няма граници. Подбрахме за вас няколко очарователни примера за родителска любов сред животни. 

 

fallback
fallback