С Атанасовден идва пролетта?

Празник на ковачите

18.01.2016 | 13:38 Редактор: Ирина Георгиева
С Атанасовден идва пролетта?

От Мартина Ганчева 

Идва арктически студ, но според народните вярвания Свети Атанас е властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Това обаче май не е точно така, след обилния сняг, който наваля през почивните дни в цялата страна. Но екипът на Днес не се бои от снега, радва му се. И точно на Атанасовден се срещна с няколко известни именници, всеки с доказани позиции в своята професия.

"Празнувам на 31 януари, но днес приемам поздравления. Бедността, неравенството между хората са най-големият проблем днес. Никой не може да бъде щастлив, когато живее сред нещастни хора. Иначе всичко в репродуктивната медицина се е променило. През 69-а учехме медицина, от която сега няма и следа." - сподели доц. Атанас Щерев.

В ефир ковачът Ризо Симеонов демонстрира как се изчуква кирка. 

"Поръчки почти нямам. Няма и желаещи за този занаят. По време на социализма беше добре. Сега има разпад. А ние не сме ковачи, ние сме художници." - призна Симеонов.

"Името Атанас има емоционално значение. Напоследък отпада от предпочитанията на хората." - информира фолклористът доц. Петя Банкова.

Доц.Банкова разказа как в определени райони хората излизат по хълмовете, берат кукуряци, изпращат зимата. Трапезата е богата и включва свинско с бамя и питки с петмез. 

От Лондон Атанаска Абдесетар разказа как ще посрещне празника. Още сутринта нейна колежка индийка й подарила букет цветя. 

"За празника си пожелавам най-вече здраве, за да жъна успехи. Танцът е моят живот и ме кара да се чувствам щастлив. Танците сгряват душата. Носят ми щастие, опора." - коментира танцьорът Атанас Месечков и показа няколко танцови стъпки в ефир. 

По телефон певецът Атанас Колев пък разкри рецептата за успеха на парчето си "По-добре" и разказа как съвместява музиката, баскетбола и университета.

В предаването Днес се включи и писателят Калин Терзийски.

Днес Православната църква чества деня на св. Атанасий Велики. Той е роден през 295 година и е ръкоположен за дякон едва на 23-годишна възраст. Известeн е с това, че се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. 

Според древногръцката митология, Танатос е бог на смъртта. От него произлиза името Атанас – и с префикс "А" означава "безсмъртен"... Безсмъртието е една от хилядолетните мечти на човечеството, тема на много литературни и музикални призведения... Но ако все повече хора стават столетници, то възниква закономерният въпрос - колко сме способни да живеем на теория? И какво може да ни струва това? Една книга, която се казва "Макробиотика или изкуството за продължаване на човешкия живот" - написана от д-р Хуфеланд още през XVIII век се опитва да отговори на тези въпрос. Според някои учени от XXI век, през 2045г. медицината ще е толкова напреднала, че хората на практика ще могат да бъдат безсмъртни.

В превод от гръцки "Атанас" означава "безсмъртен". За тленното и вечното в музиката и киното...

Тина Стоева живее и работи от няколко години във Финикс, Аризона. Тя сбъдва своята аризонска мечта, след като години наред мечтае да емигрира в САЩ и накрая спечелва зелена карта и заминава със семейството си. 

Напук на лютата зима, наскоро дойде добра новина - обичаният от поколения зрители комедиен сериал "Приятели" се завръща на малкия екран за специален двучасов епизод. Той ще бъде режисиран от Джеймс Бъроус, който стои и зад други епизоди на сериала.