Бай Ганьо 2016г.

Хората се радват на простотията, констатира певицата Алекса

13.01.2016 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Бай Ганьо 2016г.

От Мартина Ганчева

Простаци ли сме? Или Бай Ганьо 2016. Защо повече от 100 години след публикуването на първия текст на Алеко за този емблематичен образ, продължаваме да носим все същите негативни черти и да си създаваме лош имидж по света? И сами да го доказваме всеки ден с различни прояви. От коментарите под снимката на една певица във Facebook, нарочена за "българска снаха." - до хвърлянето на фасове по улиците. За лошия и добрия пример на поведение говори екипът на Днес със събеседниците:

Безкрайно е полето, на което можем да посеем нашата простотия. Българинът има юнашко, безкомпромисно чувство за хумор. Хуморът става все по-чалгарски. И честно казано сутрин не ми се излиза от къщи, защото този хумор ми идва малко в повече. На по-възрастните бих казал да препрочетат Алеко, на младите да го прочетат." - сподели пред камерата поетът Добромир Банев.

"Първата ни реакция винаги е по-дебелашка. Винаги сме реагирали първично. За съжаление сме по-бедни в съзнанието си." - смята експертът по езика на тялото Радина Цанева. 

Според журналиста и зам.-главен редактор на Dnes.bg Александър Попов социалните мрежи и форумите са отдушник и е нормално хората да реагират по този начин.

"Всеки има право на мнение, не е задължително да харесваш всички звезди." - добави журналиста и призна, че в България голотата граничи с вулгарност.

Водещата на предаването Десет Ирина Белчева нарече случилото се със снимката на Никол online простотия. "Хората си поиграха със сензацията. Всеки иска да блесне". 

"Хората се радват на простотията." - констатира певицата Алекса.

В края на предаването екип на предаването Днес  се включи от така наречената Стая на гнева и демонстрира как можем да дадем воля на емоциите си и да счупим стреса.

Снимка на певицата Никол Шерцингер във Facebook скара българите тези дни. Двете групи си разменят взаимни нападки – едните наричат другите простаци, а вторите отвръщат, че певицата сама си е виновна, като публикува полуголи снимки. Разбира се, в историята има важно българско участие, заради пикантните разкрития отпреди седмица, че Никол е новата любима на Григор Димитров. 

Лошите навици са неразделна част от живота ни. Кои обаче са най-просташките и как можем да се справим с тях?

"Един сатиричен филм осмива елита на страната" – под това заглавие излизащия на френски език швейцарски вестник "Льо Матен" представи преди време българската кино-лента "Мисия Лондон". Изданието подчертава, че за десет дни в България филмът е привлякъл повече зрители от "Аватар".

През 2009г. страната ни беше представена като "турска тоалетна" в изложба в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел. Автор беше скандалният художник Давид Черни. Няколко години по-късно у нас кражбата на химически тоалетни от АМ "Тракия" се превърна в традиция.

Преди векове едни от най-честите обвинения към набедените в магьосничество били, че събличат дрехите си. В началото на ХVІІ век закон, приет от британския парламент гласи: "Всички жени, независимо от тяхното съсловие и възраст, които след публикуването на този закон прелъстят някой поданик на Негово Величество Краля на Англия с помощта на парфюмерията, багрилата за лице, фалшиви зъби и т.н. и с това склонят мъжа към женитба, ще се наказват".

В арабските страни закриването на женското тяло лека-полека се превърнало в драстично изискване. Според исляма то е необходимо, защото привлича погледите на мъжете, изкушава ги и води до разврат в обществото. Виновна ли е голотата? 

Секс, насилие, нецензурни думи и вулгарни шеги. Звучи като улична халтура, но е идеалната рецепта за успешна анимация за възрастни в Америка. 

От години насам скандинавските страни и в частност Швеция се превърнаха в привлекателен център за живот, работа и образование. Обичаме да пътуваме или поне да гледаме кадри от Хелзинки, Копенхаген и Стокхолм. Възхищаваме се на икономическия и социалния им модел, на естетиката и обществените им порядки, които умело съчетават модерност и класически консерватизъм.