fallback

Помощ, обраха ме!

Как да предпазим дома си от обири

07.01.2016 | 15:47 Автор: Мария Аладжова

От Мартина Ганчева

Неприятна изненада завари някои от тези, които празнуваха Коледа и Нова Година далеч от дома. Завръщайки се пътуване, те намериха домовете си ограбени. Как да защитим жилището си и крие ли рискове свръхобезопасяването? Екипът на предаването ДНЕС потърси отговорите от събеседниците:

Цветанка Крумова - член на УС и Изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“

Aлександър Пецов, началник на сектор "Престъпления против собствеността" в Столичната дирекция на върешните работи

ген. Васил Василев - бивш директор на Национална служба "Полиция" 

Богдана Манова – потърпевша, Фондация „Дечица“ 

Изабел Басмаджиян – потърпевша, майка на 3 деца, консултант по кърмене, фотограф и създател на разни красоти с цветя

„Цяла нощ прекарах в банята. Все едно някой беше бръкнал в личния ми живот. Заварих спалнята обърната с главата надолу. Дрехи, бельо, снимки, всичко беше разхвърляно. Крадците най-вероятно са влезли през прозореца. Наблюдавали са ни, действали са професионално и чисто, бе никакви следи. Откраднати са кръстчетата на децата ми, годежния ми пръстен, голяма сума пари“, разказа в ефир Изабел Басмаджиян. Докато тя е на почивка със семейството си по празниците, домът й е ограбен.

„Подобни случаи не се увеличават, но стават устойчиви“, коментира Александър Пецов. Леко повишение е било отчетено при търговските обекти по празниците, когато хората пазаруват и обортите са по-големи. „Не афиширайте в социалните мрежи къде отивате“, посъветва Пецов. 

„Застраховането на имуществото и дома не е толкова популярно, колкото в Европа“, констатира Цветанка Крумова. Тя разказа за услугата „Защитена фамилия“ и „Защитен дом“ и посъветва зрителите да не държат пари в брой вкъщи. 

„Заварихме всичко опустошено. Беше ровено, липсваха дребни неща, но с огромна сантиментална стойност за нас“, сподели Богдана Манова. 

В ефир бяха излъчени и няколко материала по темата:

Почивните, празничните дни и летните отпускарски месеци всички очакваме с нетърпение, за да попътуваме из страната, да посетим екзотично място в чужбина, да се отпуснем и да се забавляваме. Точно тези дни обаче са най-активното „работно време” за крадците. Защо в моментите, в които искаме да релаксираме спокойно, сме застрашени от набези? Отговорът от Вяра Станева.

Апартаменти, вили, автомобили, бижута и пари са вечната цел на крадците. Затова независимо дали сме навън за няколко часа или релаксираме на дълга ваканция, експертите съветват - с няколко малки стъпки да се погрижим за сигурността им. Водени от максимата, че крадците заработват без почивен ден и често разчитат на нашата непредпазливост и невнимание, събрахме за вас някои ценни съвети.

По празниците през зимата, а и в разгара на летните отпуски много хора оставят домовете си без надзор в продължение на няколко дни. В делничните дни пак отсъстваме много часове от дома, тъй като сме на работа. И ни се иска да имаме възможност от време на време да хвърляме по едно око у дома. Точно това позволява устройството Canary, което се разработва от компанията Canary Secure. За него разказва Иво Тодоров. 

За да извършиш кражба, не е нужно да си престъпник или бандит, дори напротив. В следващия материал ще видите най-колоритните обирджии в историята. Някои са джентълмени, известни фотографи и дори политици, променили историята. За тях разказва Петьо Атанасов.

Екипът на ДНЕС не пропусна и именниците. В ефир се включиха Иван Тишев – актьор и музикант и приятелката му Надя Петрова. Светският лъв Иван Тенев разказа как празнува традиционно и поздрави със стихотворение в рими именниците. 

 

fallback
fallback