fallback

Коледни чудеса

Къде се крие магията на последния месец от годината?

17.12.2015 | 12:46 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

Къде се крие магията на последния месец от годината? Канела, малиново вино, обич, картички, подаръци, уют, пожелания, мечти, равносметки, сняг, шалове, шапки, камини... декември е бохем и затова е толкова прекрасен. Имаме нужда от този месец и трябва да му се отдадем с всички възможни сетива. За коледния дух и зимните вълшебства говори екипът на Днес със своите събеседници.

В ефир сладкарят Стефан Йорданов демонстрира две вариации на коледно руло, което се консумира най-вече в Западна Европа. Той разкри някои тайни от кухнята, като  например, че си прави собствена подправка - комбинация от канела, индийско орехче, бахар и джинджифил. Стефан разказа какво във Франция слагат на празничната трапеза, тъй като е учил сладкарство в Париж.

"Важно е да има разнообразие. Вкусът на българина се обогатява, хората са любознателни. Българинът търси нещо различно, а в кухнята въображението няма край." - подчерта Стефан.

За Коледа сладкарят ще направи на близките си коледен хляб, маринован с ром. 

"Не само, че вярваме в чудеса, те се случват. Вкъщи спазваме всички традиции за Коледа. Посрещаме празника с усмивка, любов и канела." - заяви пред камерата на Днес певицата Ева.

Тя представи и празничната си песен, която има и благотворителна цел - "Коледа е тук".

Екип на Днес се включи и от първия по рода си Коледен фестивал в България.

"Тук децата ще могат да рисуват свещи, да забъркват курабии и коледни сапуни." - информира един от организаторите рапърът Георги Енчев.

Топмоделът Гергана Дончева допълни, че програмата е много богата, а акцентът е върху балканския коледен дух. В ефир се появи и Дядо Коледа, който ще раздава подаръци с огромен багер. 

Собственикът на магазин за къмпинг и туристическо оборудване Владимир Ралчев посъветва зрителите да залагат на естествените, дишащи материи, когато ходят на хижа през зимата. Участие в предаването Днес взе и собственикът на единствения в България цех за производство на стъклени коледни играчки Георги Кенаров.

През 1897 г., в навечерието на Коледа, малко момиченце търси доказателства за вълшебства. 8-годишната Вирджиния спори с приятелки, разпитва родителите си, само и само, за да намери отговор на въпроса – съществува ли белобрадият старец от Лапландия? Историята стига до вестниците. А отговорът на журналиста - "Има ли наистина чудеса?" - се превръща в една от най-копираните статии през последните 110 години не само в английската преса, но и по света.

Всички си представяме Дядо Коледа като весел белобрад старец в червен костюм, черен колан и черни ботуши. Обликът му не се е променял години наред. В Канада обаче се появи нов, по-млад и по-модерен Дядо Коледа. Ще го познаете по брадата.

Коледа е все по-близо и Добрият старец идва. Но кой е той? Безброй са легендите за Дядо Коледа, Санта или дядо Мраз...вижте кой е дядо Коледа и кой светец е първообраза на пухкавия дядо?

Може ли да има Коледа без коледна украса и как без нея би ни завладял коледния дух? Звезди, захарни фигурки, гирлянди - още през ноември всички те променят улиците и домовете ни и ни напомнят, че идва магическо време за чудеса и ново начало. Но знаем ли от къде идват, какво символизират и защо са толкова специални?

Коледа се празнува навсякъде по света. Отделните държави имат своите традиции, но коледната елха е неизменна част от празничните дни. Зеленото дръвчe е един от най-популярните символи на Коледата и традиционно се украсява в началото на декември. Присъствието му по време на зимните празници има своята хилядолетна история. 

През този сезон шапката и шалът са задължителен аксесоар. В прегръдката на плетивата е значително по-уютна, по-стилна и разбира се доста по-топла. Екипът на предаването Днес  среща зрителите с Пепи Ялъмова - творец на плетки. 

 

fallback
fallback