За децата - безопасност през зимата

Астрономическата зима настъпва на 22 декември

16.12.2015 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
За децата - безопасност през зимата

От Мартина Ганчева

Астрономическата зима настъпва на 22 декември - след 6 дни, в 6 часа и 47 мин сутринта. Въпреки че съвсем скоро предстои коледната ваканция за учениците, екипът на предаването Днес провери готови ли са те за предвижване в зимни условия и познават ли пътя и рисковете по него - от дома към училището и обратно. Днес гостува в две столични училища - 139-то и 120-то, за да види какво знаят за пътната безопасност учениците там и как практически прилагат на пътя наученото в час.

"Идеята за ученическите патрули се зароди още през 1995г. Черпили сме опит от страни като Новрегия, Германия, Австралия, Франция и Финландия. Опитваме се да убедим възрастните, че чрез игра най-лесно се учат правилата на движение. Между другото за пресичането на пешеходна пътека има 6 стъпки, а се оказва, че и възрастните не ги знаят." - коментира инж. Магдалина Дерменджиева, председател на клуб "Би-бит".

Инж. Дерменджиева обясни, че децата научават правилата на теория, но се затрудняват да ги приложат на практика на улицата. 

Събеседници в предаването Днес бяха още:

  • Учителката Дора Стоименова -  подготвителна група в училище;
  • Учителката Наталия Стоева - учител I клас;
  • Зам.-кмет на район Лозенец Хрисимир Русев;
  • Началник на отдел "Образование" в район "Лозенец" Рени Дренкова;
  • Учителката Анелия Памукчиева - ръководител на ученически патрул в VIIв клас;
  • Учителката Севдалина Болобрадова -  учител на IV клас;
  • Людимила Захариева -  главен експерт от отдел "Образование" на район "Лозенец";

Всички събеседници са единодушни, че децата са уязвими на пътя, а предучилищната възраст е най-опасна. Те показаха как действат училищните патрули. Камерата на Днес засече и много автонарушители, неправилно паркирали до учебните заведения. 

"Всяко дете трябва да има право на безопасно придвижване, без значение дали до училище, до дома или някъде другаде." Това мнение сподели наскоро френският кинорежисьор Люк Бесон. С разтърсващ клип той превърна спасяването на децата на пътя и в своя лична кауза. 

Лошата пътна безопасност заплашва икономическото и социално благосъстояние на страните в Европа и Централна Азия. Това се казва в доклад на Световната банка. Обяснението - лечението на жертвите на пътя представлява увеличаващо се и трудно поносимо бреме за здравните и социални служби на тези страни.

11 878 нарушения на пътя са установени в страната само за периода от 28 септември до 4 октомври. Издадени са 6 002 фиша, съставени са общо 4 100 акта. Жертвите са 8. Ранените са 170. Всяка година при катастрофи в света загиват над 1 милион и 300 хиляди души.

Преди броени месеци станахме свидетели на най- голямата верижна катастрофа в България. Над 50 автомобила се сблъскаха в тунал Витниня на магистрала Хемус. Как да реагираме в подобна ситуация?

Децата изискват особено внимание на пътя, защото са непредвидими и уязвими. Хиляди деца стават жертва на собственото си невнимание. Как да предпазим децата? 

През зимата автомобилът ни трябва да е подготвен за екстремни условия. Какво трябва да знаем за зимните гуми и как да предотвратим опасни ситуации на пътя?