Зимата идва. Шофьори, готови ли сте?

След 4 години гумата губи своите качества и автомобилът се превръща в шейна, убеден е Красимир Георгиев

02.11.2015 | 13:09 Редактор: Ирина Георгиева
Зимата идва. Шофьори, готови ли сте?

Времето навън все още е приятно, но все по-често започва да се усеща студеният полъх. В края на ноември ще падне и първият сняг. Зимата се задава и е добре да се подготвим за нея. Особено, ако не искаме да имаме проблеми с колата. Именно в тази връзка Пътна полиция започна да проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. Всичко за безопасността през най-мразовитото време от годината екипът на предаването Днес коментира със събеседниците си.

"След 4 години гумата губи своите качества. Автомобилът се превръща в шейна. Държавата трябва да забрани със закон гумите втора употреба." - убеден е председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

Всесезонните гуми са подходящи само за страни с мека зима или без зима, отбеляза Георгиев. По думите му трябва да се бърза по-малко при зимни условия. Да не правим резки движения и да спазваме по-голяма дистанция, добави Георгиев. 

"Гумите са важни, осигуряват контакта между автомобила и пътя. И най-евтината нова зимна гума е по-важна от марковата зимна гума втора ръка." - категоричен е Васил Димитров, който е собственик и управител на автосервиз.

След средата на октомври е задължително да сме със зимни гуми, смята Димитров.

"Не е добре да стоим на първа предавка и да подаваме газ, ако сме в пряспа. На хлъзгав път трябва да сме на първа предавка. Когато тръгваме на път през зимата е добре не само да сме сменили гумата, но да се сменят филтрите в купето, за да не се запотяват стъклата." - коментира управителят на СБА "Младост" Малинка Бондаренко.

Бондаренко предупреди, че при мокра настилка спирачният път се утроява. 

Екипът на предаването Днес разговаря и с експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев говорихме за това дали зимните гуми трябва да станат задължителни по примера на скандинавските държави. Според него мобилните камери ще помогнат за подобряване на пътната обстановка в столицата.

Певицата Бони сподели, че не се страхува да шофира при зимни условия, въпреки статистиката сочи, че 84% от дамите се притесняват да застанат зад волана, когато пътната обстановка е усложнена. Тя изрази мнение, че жените са по-отговорни на пътя.

С наближаването на зимата автомобилът ни трябва да е подготвен за екстремни условия. Какво трябва да знаем за зимните гуми и как да предотвратим опасни ситуации на пътя?

От лятото в Париж влезе в сила закон, който забранява движението на стари автомобили в града. Съответният документ е подписан от първата жена кмет на френската столица Ан Идалго. От юли централната част на града беше напълно затворена за всички автобуси и камиони, регистрирани до октомври 2001 г. 

В различните страни по света има доста смахнати правила и закони за движението по пътищата. 

Защо е опасно да се шофира в Норвегия? Пътно-транспортните произшествия с лосове струват на застрахователите в страната почти 50 млн. долара годишно.

 Открай време Саудитските власти действат твърдо срещу жени, които шофират. Наскоро Консултативният съвет на крал Абдула препоръча на правителството да вдигне забраната за шофиране за жени.

Чуйте всичко това в следващото видео: