Хелоуин – за и против

Мода, терапия, забавление или отживяла традиция?

30.10.2015 | 12:37 Редактор: Мариета Иванова
Хелоуин – за и против

Въпреки днешния си комерсиален облик, Хелоуин е свързан с древна традиция. Особено почитан е бил от келтите, които населявали териториите на днешна Ирландия, Великобритания и Северна Франция. В основата му е залегнало вярването, че в навечерието на „Вси светии“ душите на покойните се връщат у дома и животът се заражда от смъртта.

През последните години Хелоуин се настанява все по-настойчиво и в нашия празничен календар.

Честван в навечерието на Деня на народните будители, той сякаш "засенчва" важната дата 1 ноември и провокира гняв у мнозина – най-вече сред родители и религиозни институции.

В ДНЕС говорихме за българските и привнесените празници, за родните традиции и границите, които са се поразмили.

Събеседници по темата са:

  • д-р Иглика Мишкова, етнолог от Института по етнология и фолклористика към БАН
  • д-р Ирина Коларска, фолклорист в Института за етнология и фолклористика към БАН
  • Борис Панкин - режисьор, артистичен директор и ръководител на Програмата за Английска драма и мюзикъл на Американския Колеж в София
  • Деница Войнова – собственик и управител на салон за красота


Хелоуин е келтската Нова година. Днес той е най-вече маскарад за деца. Празникът се възприема най-вече от младите. Фолклорът е загубил своята регулативна функция“, обясни д-р Иглика Мишкова. По думите й Старчов ден в село Сушица много прилича на Хелоуин.

Според д-р Ирина Коларска Денят на народните будители си има своето място, но е много важно да бъде застъпен в училище. - „Традиционните съотвествия на Хелоуин у нас са Димитровден, Архангеловден“, допълни д-р Коларска.

Хорър жанра в киното е най-масторската терапия за ума. А Хелоуин не е празник, не сме нито католици, нито келти, но е добър начин да разпуснем. Най-силното оръжие е умът. А страшните филми са в главата ни. Без злото не може да има добро“, коментира режисьорът Борис Панкин.

Тинейджърите най-много се вълнуват от Хелоуин. Преди се търсеха героите от приказките, днес актуални са по-страшните персонажи“, сподели гримьорката Деница Войнова.

С мнение по темата за приказните герои, поп иконите и маскарадите, за „Дървото на Вси Светии“ от Рей Бредбъри в предаването се включи и Любен Дилов-син. Той коментира, че „чудовища-просветители, това е парадокс“.

Как се празнува Хелоуин в Южна Корея- разказа Диана Костова.

В предаването може да видите и репортажи по темите:

  • Тиквите за Хелоуин във Великобритания свършиха
  • Защо полската църква въстана срещу Хелоуин?
  • Какво скандализира в един костюм  за Хелоуин?
  • Какви са филмите за  Хелоуин?
  • Гигантски астероид ни плаши на Хелоуин